BNL-direktør Jon Sandnes.
Foto: Sindre Sverdrup Strand
BNL og Fellesforbundet om ny sentral godkjenning: - Det haster
BNL (Byggenæringens landsforening) og Fellesforbundet mener ny sentral godkjenning er et steg i riktig retning, men at det haster med å komme i gang med de nødvendige utredningene.
Det skriver BNL og Fellesforbundet i en pressemelding torsdag.
– Nå haster det for regjeringen å komme i gang med nødvendige utredninger, slik at vi får en ny sentral godkjenning som bidrar til at det blir enkelt å være seriøs, uttaler BNL og Fellesforbundet.
Stortingets kommunal- og forvaltningskomité har levert sin innstilling til ny sentral godkjenning av foretak. Innstillingen skal behandles av Stortinget fredag 12. juni.
Les innstillingen her.
– Komiteen har arbeidet på rekordtid, og sikret hjemler for den del av ordningen som skal omfatte bedrifter som arbeider uten ansvarsrett. Dette skal komiteen ha ros for, sier BNL-direktør Jon Sandnes og Arve Bakke, leder i Fellesforbundet i pressemeldingen.
Byggenæringen presenterte i fjor rapporten «Enkelt å være seriøs» for politikerne med konkrete bekymringer fra bransjen og forslag til hvordan disse kan angripes.
– Vi er fornøyd for at dette også blir understreket av komiteen. I innstillingen blir også betydningen av et samordnet førstelinjetilsyn og utvidelse av ID-kort på byggeplass understreket. Vi forventer at dette også blir fulgt opp i det videre arbeidet, uttaler Sandnes og Bakke.
De to bransjeomfattende organisasjonene påpeker dog at regjeringens forslag mangler tilstrekkelige forpliktelser knyttet til fremdrift på utredninger når det gjelder modul 2 i ordningen.
– Vi hadde sett at en samlet komité hadde signalisert viktigheten å få modul 2 på plass. Modul 2 vil blant annet bidra til å gjøre det enklere for bestillere å velge seriøse aktører og vil være et viktig ledd i seriøsitetsarbeidet i byggenæringen, sier de to lederne.
Byggenæringen uttrykker også bekymring for konsekvensene nå når ordningen med lokal godkjenning for ansvarsrett bortfaller 1. januar 2016.
– Det gjenstår et betydelig arbeid med å utrede løsninger for den nye ordningen. Dette arbeidet haster. Alle parter må bli involvert i dette arbeidet og herunder vurdere behovet for kompenserende tiltak. Ordningen må tre i kraft så snart som mulig, slik at useriøse og kriminelle virksomheter ikke får ytterligere spillerom, avslutter Sandnes og Bakke i pressemeldingen.