Arbeiderne på Undervisningsbyggs prosjekt Fernanda Nissens skole i Oslo hadde mandag og tirsdag tilsyn med myndighetenes felles front mot arbeidsmarkedskriminalitet.
Blant annet deltok statsministeren i politiet og skattemyndighetenes undersøkelse av utenlandske arbeidere på plassen. Bygningsarbeider Konstantin Sadovskij fra Litauen kunne fortelle at selv om det slett ikke var første gang han fikk papirene undersøkt, var det første gangen han ble intervjuet av en statsminister på byggeplassen.
Solberg selv virket fornøyd med svarene hun fikk denne gangen, men uttaler overfor Byggeindustrien at kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet er en viktig satsing for hennes regjering.
– Det viktigste er å få rettferdig konkurranse. I regjeringen er vi veldig opptatte av å følge opp det initiativet som LO først tok i dette arbeidet. Vi syntes det var et godt initiativ, og har jobbet med LO og NHO, og vi startet arbeidet med å gi penger til opprettelsen av dette etatssamarbeidet mot arbeidslivskriminalitet, forteller hun.
Solberg lot seg imponere av ren og ryddig byggeplass på Fernanda Nissens skole, og understreker at det er veldig mange gode, seriøse aktører i byggenæringen, men at det er en bransje med utfordringer.
– Det er mange useriøse aktører. Alle er ikke kriminelle, men også aktører som for eksempel ikke tar sikkerhet alvorlig nok, må regnes som useriøse her, sier hun.
En av de viktigste endringene er strengere straffer for brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven. Statsministeren sier overfor Byggeindustrien at dette ikke er siste regelendringer som regjeringen håper vil gjøre det lettere å være seriøs i den norske byggebransjen.
Strafferammen for brudd på arbeidsmiljøloven økes nå fra fengsel i tre måneder til ett år, og fra to til tre år ved særlig skjerpende omstendigheter.
– Blant annet vil vi i enkelte sektorer kreve maksimum ett eller to entreprenørledd der hvor det er offentlige byggherrer, og det skal også være krav om lærlinger i offentlige prosjekter, sier hun.
Direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen, deltok også på det store fellestilsynet i Oslo, og synes det er gledelig å se statsministeren vise interesse.
– Dette tyder absolutt på at arbeidsmarkedskriminalitet tas på alvor av regjeringen. Når statsministeren tar seg tid til å være med på tilsyn, er det utrolig bra, sier hun til Byggeindustrien.
Svendsen kan fortelle at siden senter mot arbeidsmarkedskriminalitet ble åpnet i februar i år, og det tverretatlige samarbeidet for alvor startet, har man kommet langt i kampen mot kriminelle aktører i byggebransjen.
– Så langt har samarbeidet mellom etatene gått veldig bra. Vi har fått til gode aksjoner, og vi ser at vi kan nå mye dypere inn i sakene og finne ut mer enn vi har kunnet gjøre hver for oss, sier hun.
Senter mot arbeidsmarkeds- kriminalitet ble opprettet 12. februar i år, og består av Arbeidstilsynet, Skatteetaten, NAV Kontroll, politiet, skatteoppkreverne og Tolletaten i en felles gruppe.
Siden oppstarten har senteret gjennomført felleskontroller på 132 byggeplasser, hvor de har truffet over 1.400 arbeidere. På rundt 20 av disse byggeplassene har Arbeidstilsynet måttet stanse farlig arbeid, og gitt omtrent130 pålegg om manglende byggekort.