Onsdag i forrige uke åpnet Oslo Badstuforenings universelt utformede badstue, Trosten. Den er kledd i aluminium, og er tegnet av arkitektene bak Munchmuseet.
Det skriver Oslo Badstuforening i en pressemelding.
Byggeindustrien har tidligere omtalt badstuen som skal speile Munch-museet, som siste skrik innen badstubygg. AF Håndverk-selskapet Oslo Prosjektbygg har vært entreprenør på det som, ifølge dem selv, er verdens første universelt utformede flytebadstu.
Annonse
– Det blir en storslått åpningsfest. Det er verdens første flytebadstu som er universelt utformet, og vi har hatt samtaler med både Norges blindeforbund og Norges handikapforbund om utformingen, sa prosjektleder og daglig leder Marianne Fossum i Oslo Prosjektbygg.
Med økonomisk støtte fra blant annet DNB sparebankstiftelsen og Eckbos Legat, rådgivning fra Norges Handikapforbund og resirkulert aluminiumskledning utviklet av Hydro, ble Trosten realisert.
– Trosten er Oslos første flytende badstue med universell utforming. Det vil si at den er tilgjengelig for folk med bevegelseshindringer, og slik bidrar til å oppfylle Oslo Badstuforenings visjon «Badstu til folket». Trosten er stor sammenlignet med de andre badstuene våre, men sammenlignet med landemerket Munchmuseet er badstua tross alt et søtt, lite bygg. Aluminiumskledning er et fellestrekk, men uttrykkene er ulike, sier Ragna Marie Fjeld, generalsekretær i Oslo Badstuforening, i meldingen.
Kjært barn har mange navn
Trosten har plass til to rullestoler, og har flere brukervennlige detaljer, blant annet et spesialdesignet ventilasjonssystem som sikrer varme i alle høyder. Det utvendige amfiet med plass til 50 personer styrker allemannsretten i strandsonen, ifølge badstuforeningen, for her kan alle oppholde seg gratis.
– Med alle sine unike egenskaper kaller foreningen Trosten en «superbadstue». Men den har også et annet kallenavn, «Munchs lille baby», som dukket opp under byggeprosessen i Bjørvika, melder badstuforeningen.
– Sikret et lavt karbonavtrykk
– Vi arkitekter jobber ofte med å løse problemer. Her, derimot, har vi gjort et arbeid preget av ren glede. Hit skal folk komme for å nyte livet og kose seg, sier Juan Herreros fra det spanske arkitektkontoret Estudio Herreros, i pressemeldingen.
Det spanske arkitektkontoret opplyser at Trosten fremmer fritidsaktiviteter året rundt, og legger til en større visjon om å skape en sunnere og mer bærekraftig by, ifølge pressemeldingen.
– I dette lille bygget har vi sikret et lavt karbonavtrykk ved å bruke materialer som resirkulert aluminium i fasaden, tre og resirkulerte terrazzofliser, forteller Herreros.
– Kledningen er opprinnelig laget som sidepaneler til lastebiler, og er dermed et eksempel på hvordan materialer kan brukes på en ny og innovativ måte. Minst tre firedeler av aluminiumen er resirkulert, noe som gir et svært lavt klimafotavtrykk, skriver badstuforeningen.