- Vi tror veksten i utleie vil fortsette, men det er ikke sikkert det skjer i like raskt tempo som frem til nå, sier daglig leder Egil Koch i Nasta Utleie.
Nasta Utleie vokser raskere enn forventet
Etter tre års drift har Nasta Utleie 100 anleggsmaskiner i utleieparken og selskapet nærmer seg en omsetning på 50 millioner kroner.
Denne saken er hentet fra nummer to av magasinet Byggeindustrien. Abonner på bladet her.
Fra Nasta Utleie AS hadde sitt første driftsår i 2017 og frem til 2019, har selskapets omsetning vokst fra 14 til 43 millioner kroner.
Daglig leder Egil Koch sier utleievirksomheten har vokst raskere enn forventet og han kan også glede seg over plussresultat i alle de tre årene Nasta Utleie har eksistert.
– Vi tror veksten i utleie vil fortsette, men det er ikke sikkert det skjer i like raskt tempo som frem til nå. Det vil blant annet avhenge av om det er våre kunder som vinner de store prosjektene, sier Egil Koch til Byggeindustrien.
Lengre leieavtaler
Nasta Utleie har i dag rundt 100 maskiner i utleieparken. Hitachi beltegravere fra 8 til 40 tonn utgjør hovedvolumet, men også Bell-dumpere utgjør en stor prosentandel av utleieparken. I tillegg leier Nasta ut både hjullastere og hjulgravere, og den største maskinen i utleieparken er Hitachis 70-tonns graver.
Ifølge Koch bygger Nasta Utleie virksomheten på et konsept der de tilbyr kundene helt nye maskiner i lengre leieavtaler fra seks måneder og oppover, med serviceavtale og forsikring.
– Det er nok av selskaper som driver med mindre maskiner og korttidsleie. Vi tilbyr først og fremst større anleggsmaskiner og vi ønsker at utleievirksomheten skal dekke handlingsrommet som ligger mellom korttidsleie og en vanlig leasingavtale, opplyser Koch.
Ikke konkurrent til salg
Egil Koch driver Nasta Utleie sammen med Petter Borge, som har vært i Nasta-systemet i en årrekke. Foruten maskiner kjøper utleieselskapet også servicetjenester av søsterselskapet Nasta, og det er Nastas maskinselgere som også tilbyr kundene leiealternativet.
– Da vi startet med utleie var det viktig for Nasta at utleie ikke ble en konkurrent til salg. Leie skal være et supplement og et ekstra verktøy som sammen med kjøp og leasing blir en naturlig del av menyen selgerne kan tilby kundene. Hvis kunder er interessert i å leie så blir vi kontaktet av selger og vi gir et leietilbud som selger kan presentere for kunden, forteller Koch.
Fleksibilitet og forutsigbare kostnader
Nasta Utleie har både entreprenører, industribedrifter og kommuner på kundelisten. I 2019 hadde utleieselskapet en entreprenørkunde som leide 20 maskiner i ett og samme prosjekt. Koch trekker også frem en industribedrift som kun har innleiemaskiner og som leier åtte maskiner av Nasta. Han mener det er flere årsaker til at kundene velger å leie maskiner.
– Fleksibiliteten i maskinparken som leie gir er nok den viktigste driveren til utleieveksten i Norge. I tillegg blir det mindre kapitalbinding og man får mer forutsigbare maskinkostnader ved å leie, sier Koch.
Han mener noen leiekunder blir lokket av alltid å ha tilgang på nye maskiner og Koch tror også noen leier fordi de synes det er behagelig å slippe bruke tid på kjøp og salg av maskiner.
– Det ligger en økonomisk risiko i kjøp og salg av maskiner og den risikoen er det noen som liker å slippe å tenke på, sir Koch.
– Kan kostnaden bli lavere ved å leie?
– Ja, vi mener det. Når du kjøper en maskin, så skal du både bruke den og selge den før du vet hva den har kostet deg og om det er blitt en god deal. En leiemaskin har du i en bestemt tidsperiode hvor du har bruk for maskinen og hvor kostnaden er klar før prosjektet starter, svarer Koch.
«Try and buy»
Nastas utleiesjef mener utleie også kan være et passende alternativ for kunder som normalt kjører andre maskinmerker, men som ønsker å teste Hitachi eller Bell maskiner.
– Vi har en tjeneste som heter «try and buy». Nye kunder får da tilbud om å leie maskinen i en kort periode. Når leieperioden er over kan kunden velge om han vil levere maskinen inn igjen eller om de vil fortsette å leie eller kjøpe maskinen, sier Koch.
Elektriske maskiner kun for utleie
Nasta er en av maskinleverandørene som var tidlig ute med å tilby elektriske maskiner. Selskapets spesialproduksjon-avdeling i Larvik har på bestilling fra ulike kunder bygd gravemaskiner med både batteridrift og strømkabel. Ifølge Koch har Nasta besluttet at nullutslippsmaskinene som er rettet mot byggeplasser kun er til leie.
– Vi tok den beslutningen fordi det er få store elektriske gravere i markedet og etterspørselen øker. Vi ønsker derfor å ha kontroll på disse maskinene slik at flere kunder får tilgang på større elektriske gravere, sier han.
Flaggskipet «Eldar»
«Eldar» på 38 tonn er flaggskipet blant Nastas elektriske utleiemaskiner. Det var Gjøvik kommune som først bestilte og leide maskinen i forbindelse med byggingen av et nytt omsorgssenter på Biri. Hitachi-graveren er tilkoblet strøm via kabel og har ifølge Koch fungert meget bra under grunnarbeidene i prosjektet.
– Nå skal Eldar videre til Oslo. Vi har faktisk leid ut maskinen via et annet utleieselskap og den skal nå være ute i 12-15 måneder, opplyser Koch.
I det mye omtalte Olavs Vs. gate prosjektet i Oslo, leier Nasta Utleie ut en 16 tonns graver med strømkabel og batteri, som Nasta Spesialproduksjon også har bygget. I samme prosjekt går en åtte tonns gravemaskin på batteri. Maskinen er produsert ved EAC – European Application Center i Frankfurt, som Hitachi driver sammen med Kiesel.
– Vi har bestilt ytterligert to elektriske åtte tonnere fra Tyskland. Dette er en maskin som først ble vist under Bauma-messen i fjor og som vi nå ønsker å teste skikkelig ut i det norske prosjekter, sier Koch, som poengterer at dette er maskiner som ikke serieproduseres og som derfor har lang leveringstid.