På Økern ungdomsskole og flerbrukshall har Veidekke Entreprenør og Geo Fundamentering & Bergboring spuntet elektrisk. Irene Fure (fra venstre), og Henriette Sletten i Veidekke Bygg Oslo og Marius Øen i Geo Fundamentering & Bergboring har hentet inn verdifull erfaring med grønt grunnarbeid.
På Økern ungdomsskole og flerbrukshall har Veidekke Entreprenør og Geo Fundamentering & Bergboring spuntet elektrisk. Irene Fure (fra venstre), og Henriette Sletten i Veidekke Bygg Oslo og Marius Øen i Geo Fundamentering & Bergboring har hentet inn verdifull erfaring med grønt grunnarbeid.

Nye maskiner gir godt fundament for utslippsfri fundamentering

Utslippsfri fundamentering på nye Økern skole har gitt Veidekke og Geo Fundamentering & Bergboring verdifull lærdom om hva som kreves for å drifte en elektrisk byggeplass.

Publisert Sist oppdatert

I februar i år ble første utslippsfrie spadetak tatt på byggingen av Økern ungdomsskole, flerbrukshall og barnehage i Oslo, et prosjekt til omtrent 1,3 milliarder kroner før moms. Skolen har planlagt åpning i 2027, og både byggherre Oslobygg KF og totalentreprenør Veidekke har store ambisjoner for prosjektet, ikke minst på miljøsiden.

En av nyvinningene som ble trukket frem ved oppstarten av prosjektet, var bruken av den første elektrisk drevet hydrauliske henge-vibro som er brukt i Norge.

Den spesielle spuntløsningen består av en 80 tonn tung elektrisk fagverkskran, innleid fra Sea-brokers Heavy Machinery, som løfter en fem tonn hengevibro. Hengevibroen er koblet til en power-pack, en container med to elmotorer som sørger for hydraulikkolje til hengevibroen.

Den elektriske spuntløsningen består av en hengevibro og en elektrisk powerpack. Foto: Veidekke
Den elektriske spuntløsningen består av en hengevibro og en elektrisk powerpack.

– Det er kanskje spuntet med elektrisk spuntmaskin i Norge før, men ikke med hengevibro. Det er laget tre slike power-packer i verden, og vi har leid én av dem, forteller Marius Øen i Geo Fundamentering & Bergboring.

Veidekke-eide Geo har spunt- og peleentreprisen på milliardprosjektet på Økern. Innen 2025 skal alle Oslo kommunes bygge- og anleggsplasser være utslippsfrie, og aktører som bygger i hovedstadsområdet, har nå under ett år på å omstille seg for de kommende utslippskravene.

– Du kan ikke stå i ’25 og begynne å teste ut nye ting. Når Oslobygg sier de skal være utslippsfrie i 2025, må vi gjøre dette nå, sier Øen.

Mer kraft

Med en elektrisk spuntløsning basert på en kranmontert vibrohammer kan grunnentreprenøren sette flere meter med spunt før de må flytte på el-maskinen, og dermed bruker den batteridrevne krana minimalt med strøm. Selve power-packen kobles til direktestrøm, men ellers fungerer den tilsvarende en dieseldrevet hengevibro.

–Hovedgevinsten er miljø. Når både kran og power-pack er elektrisk, har vi nullutslipp. Vi ser også at ved å bytte ut den gamle diesel-enheten med den nye, får vi mer kraft – mer slag og mer vibrering. Jobben går raskere, sier Øen.

Geo har vært med å utvikle de nye, elektriske power-packene til spuntingen i samarbeid med nederlandske Dieseko Group, som produserer enhetene.

– El-gravere og el-lastebiler er jo ikke noe nytt, men innen fundamentering, som er det vi driver med, er dette upløyd mark, forteller Øen.

Ny type planlegging

Elektrifisering krever ikke bare helt nye maskiner. Foruten en elektrisk graver og en elektrisk kran, er alle de utslippsfrie maskinene som brukes til grunnarbeidet på Økern ungdomsskole og flerbrukshall, direktekoblet på strømskapene på byggeplassen.

– Dette krever mye strøm. Det er mye logistikk, og det er store og tunge strømkabler som må på plass, forteller Henriette Sletten i Veidekke Bygg Oslo.

Spesielt plasseringene og størrelsene på strømskapene på byggeplassen, samt kabelføringene mellom skapene, må planlegges nøye for å få en god byggeplassdrift.

– Dette er en ny type planlegging som ikke har vært med i fundamenteringsarbeidet før. Det er morsomt å vise at vi kan være først, og at vi er fremoverlente og tar utfordringen, sier Sletten.

Erfaringene fra Økern-prosjektet er med på å skape et fundament for en videre elektrifisering av denne typen arbeid.

− Vi har vært veldig nøye med å planlegge byggeplassen godt, og få lagt kabler i bakken der det er behov, for fremtidig fleksibilitet. Og så må du bare holde deg til planen. Det er ikke gitt at det fungerer på alle prosjekter. Vi må ha nok strøm, og vi må ha nok strømskap og ladebokser, sier Sletten.

− Men dette gir oss faktisk tall på hva vi kan regne med til neste korsvei, kommenterer Marius Øen.

Powered by Labrador CMS