Torsdag inviterte Hæhre Entreprenør og Pon Equipment til kakefest for å markere at Kåre Johnsen har kjørt Cat-høvel i 40 år. Johnsen ble overrasket med en uformell jubileumsmarkering på riggen til Hæhres E6 prosjekt ved Hamar, og han kunne raskt skyte inn at kakefesten kom ett år for sent.
– Jeg har faktisk kjørt høvel i 41 år, sier Johnsen, som satte stor pris på markeringen.
Annonse
Vil kjøre så lenge helsa holder
Kåre Johnsen har vært innom flere firmaer i løpet av sin karriere, og ifølge han selv har han slitt ut 8-9 høvler på de 41 årene han har vært høvelsjåfør.
Johnsen kom inn i Hæhre Entreprenør i 2013. Der har han planer om å slite ut i hvert fall en høvel til før han gir seg.
– Jeg har sagt at jeg skal kjøre så lenge helsa holder. Nå er jeg 65 år, og jeg kan jeg gjerne holde på til jeg er over 70. Jeg synes fortsatt det er spennende og interessant å jobbe, sier Johnsen til Byggeindustrien.
Viktig kompetanse
Erling Ekeren, leder for ressursgruppa i Hæhre Entreprenør, så Kåre Johnsen i en høvel for første gang i 1979. Han er veldig fornøyd med at de har Johnsen med i det han mener er landets beste høvellag. Entreprenørselskapet har i dag sju høvler og ni høvelsjåfører, som i tillegg til å jobbe for Hæhre Entreprenør, blir leid inn til andre selskaper.
– Det er vanvittig viktig å ha slike som Kåre i bedriften. Han er både en fantastisk person og han sitter på en kompetanse og en erfaring som betyr mye for et vellykket veiprosjekt. Denne kompetansen kan han også overføre til yngre høvelsjåfører, sier Ekeren, som opplyser at de har en i selskapet som denne uken tok fagbrev og kjørte opp med høvel.
Solid valdresing med hjerte for høvel
Administrerende direktør Erik Sollerud i Pon Equipment, var også på plass for å hedre den trofaste Cat-sjåføren, som kun går under navnet «Kåre-Høvel» hos den norske Cat-leverandøren.
– Jeg har hørt litt rundt om Kåre og beskrivelsen jeg har fått er at han er en solid valdresing med hjerte for høvel. Han er innovativ, og han er alltid ute etter å se løsninger. De jeg har snakket med i Pon sier også at han alltid er blid, sier Sollerud.
– Kåre er og har vært en fantastisk ambassadør for yrket høvelsjåfør, og han er en god ambassadør for Cat-høvler, fortsetter Pon-sjefen.
Sollerud trekker frem at Johnsens høvelkompetanse også har blitt lagt merke til hos den amerikanske maskinprodusenten.
– Kåre var med til Caterpillar i USA, og kom med innspill til utviklingen av hytta på M-serien høvler. Han har vært hørt og blitt spurt veldig mye i utviklingen av høvler, sier Sollerud.
Stort fremskritt med M-serien
Kåre Johnsen trekker frem nettopp M-serien høvler, som kom til Norge våren 2008, når Byggeindustrien spør han om teknologiske milepærer for Cat-høvlene?
– Det er nok M-serien som har bydd på det største fremskrittet for høvlene jeg har kjørt opp igjennom årene. Det ble en mye mer brukervennlig maskin, som kom med spakstyring, helt ny hytte og en rekke tekniske forbedringer, sier Johnsen, som alltid har vært opptatt av å kjøre nye maskiner.
– Når man bruker maskinen så mye som jeg gjør, så er det greit å ha den nyeste teknologien, sier han.
Skifter ikke merke
Nå venter Johnsen på at Caterpillar skal komme med sin nye serie høvler.
– Jeg har spøkt litt med at jeg skal skifte merke de siste årene jeg kjører, men det skjer nok ikke, sier den erfarne høvelsjåføren og ler.
– Og du regner med å avslutte karrieren som høvelsjåfør i Hæhre Entreprenør?
– Ja, det er et veldig bra firma som jeg har kjent godt til i mange år.