Plen i en fei eller så selv?

Ferdigplen er klar til bruk etter 14 dager, men koster mer. Les hva Namls ekspert sier om ferdigplen kontra det å så selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

KLAR TIL PINSE – En ferdigplen kan du ta i bruk etter 14 dager, men vil du så selv bør du vente i to måneder før du kan tråkke trygt på eget gress.

Det sier anleggsgartnermester Tor Jørgen Askim, som også er prosjektleder i bransjeorganisasjonen Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører (Naml).

Les stor pristest: Dette koster ferdigplenen

– Grunnarbeidet er avgjørende for et vellykket resultat, enten du går for ferdigplen eller ønsker å så selv, sier Askim.

Han påpeker også at grunnarbeidet i hovedsak er det samme, enten man går for den ene eller andre varianten. Og det er viktig å kjøpe riktig jord når man skal anlegge plen.

Riktig jord
– Opplys først og fremst om at jorden skal brukes til gress/plen. Det er fort gjort for en privathageeier å bomme her, sier Askim. Han råder til å kjøpe næringsrik og fullverdig vekstjord, gjerne kompostjord.

Opplysninger om næringsinnhold og renhet i forhold til ugress er viktige kriterier:

– Sjekk med leverandør om de tilbyr næringsdeklarasjon på jorden. De som har dette, har som regel orden i sakene, sier Askim, som mener at det er viktig å få dokumentasjon på det underlaget du velger for plenen du skal anlegge. Styr unna åkerjord som ikke har vært brukt på flere år og som har mye ugress i seg.

Askim trekker også frem et poeng som gjør at det kan være kjappere å legge ferdiggress enn å så:
– Ferdigplen kan legges oppå gammelt gress, men først det må legges på et nytt jordlag av god kvalitet på 5-6 cm slik at den nye plenen får rotfeste, sier Askim.

Les guide: Slik får du flott plen!

Krevende å få plenen jevn
Eksperten mener det er en relativt krevende operasjon for en hageeier å
skulle så selv og få et godt resultat:
– Utfordringen er å så frøene jevnt. Man skal ikke så for lite og ikke for mye (ca 1 kg pr 100 kvm). Samtidig vil den nysådde plenen være utsatt for utvasking ved kraftig nedbør og risiko for fugler som spiser opp frøene i etableringsperioden.

Når gresset er nysådd, får det konkurranse av ugress.

– Men ikke la deg stresse av ugresset! Det er få vekster som tåler å bli klippet så kort som gress, og dette vil utkonkurrere ugresset når du kommer i gang med klipping av plenen, sier Askim.

Han sier også at den beste behandling mot ugress er å gi plenen nok næring og riktig stell.

Ferdigplen, dette må du tenke på
- En ferdigplen gir ofte et renere resultat enn en sådd plen, fordi man slipper konkurransen fra ugresset.
- Ferdigplen er rask å etablere og kan være klar til bruk etter to uker.
- Ferdigplen koster mer enn en sådd plen. I prinsippet er prisforskjellen prisen på selve gressrullene, ettersom grunnarbeidet er likt.
- Ferdigplen krever vanning, gjerne annenhver dag den første uken og hver tredje dag i uke to. Dette må tilpasses værforholdene.

Så selv, dette må du tenke på
Skal du så selv, finnes det flere typer frøblandinger. For gress som skal tåle mye slitasje, anbefales sportsblandinger som krever mye næring og hyppig klipp.

For den jevne privathagen vil en bruksplenblanding være et greit alternativ.

Ønsker man blomstereng, bør man i utgangspunktet ha en mager jord (lite næring) og la urtene blomstre ferdig før man tar en slått på høsten. Er jorda for næringsrik vil det grådige ugresset utkonkurrere blomstene.

En måte å få redusert næringstilgangen på er å fjerne all tilvekst i en periode, for dermed å utarme voksestedet slik at blomsterengen får riktige vilkår.

- Velg frøblanding fra en faghandel (f eks LOG, Felleskjøpet, hagesentre)
- Be om en blanding for ditt voksested og bruk. Klipp ikke gresset kortere enn 4 cm.
- Tilfør næring i vekstsesongen, gjerne flere ganger i små mengder, men ikke senere enn august (4-6 kg/m2 med fullgjødsel eller tilsvarende). Kalk hvert tredje år i mengder lik det du har tilført i fullgjødsel for perioden. Lar du gresset ligge kan du redusere mengden gjødsel.
- Rak over plenen på våren for å fjerne dødt gress. Om høsten må du passe på at gresset ikke blir for langt.
- Har du isdannelse på plenen bør du strø med sand slik at isen perforeres.

(Kilde: Tor Jørgen Askim, Naml – Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører)


Les også: La ferdigplen til konfirmasjonen

Powered by Labrador CMS