Konkurrerer i grønt og stein

Om tre måneder skal to norske anleggsgartner-lærling forsvare de norske fargene i WorldSkills Competition (Yrkes-VM) i Calgary hvor de skal bygge en overgang mellom en bakhage og en skog.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

- Det blir ingen sommerferie i år, sier Håvard Borgevad fra Lier. Han arbeider til daglig hos Hyggen Fjære AS. Sammen med Jostein Bjørnstad reiser han til gigantarrangementet i Calgary.

- Vår bransje har normalt mye å gjøre om sommeren, men vi skal også bruke mye tid på å trene på mulige konkurranseoppgaver.

Håvard og Jostein har nettopp fått tegningene til det som nesten blir oppgaven de skal løse i VM. Det vil si at oppgaven skal endres med 30 prosent etter ankomst til Calgary. Det betyr at det ikke er nok å terpe på tegningen de har foran seg nå. De må også se for seg hvilke mulige endringer som kan være aktuelle og forberede seg på flere varianter.

- Vi skal minimum løse hele oppgaven fire ganger i løpet av sommeren. I tillegg må vi jobbe mer med de vanskelige detaljene.

- Oppgaven er helt annerledes enn det vi er vant til i det daglige arbeidet her hjemme. Vi er blant annet ikke vant til å arbeide så mye i tre. Men oppgaven ser spennende ut den, sier Håvard Borgevad.

Vant første konkurranse

Anleggsgartnerfaget er et av de få fagene hvor det er tomannslag i Yrkes-VM. Det stiller krav til samarbeidsevnene.

- Håvard og jeg har jobbet mye sammen på skolen, forteller Jostein Bjørnstad.

- Vi utfyller hverandre på noen områder og vi vet hvem som gjør hva best.

Jostein er opprinnelig fra Skiptvet, men flyttet til Stokke for å gå på Gjennestad gartnerskole. Siden har han blitt boende i Stokke og arbeider til daglig hos Aakerholt Steen og Lund AS.

Jostein tok grunnkurs i naturbruk på Gjennestad. Håvard tok sitt grunnkurs i byggfag før han kom til Gjennestad. De møtte hverandre da begge begynte på VK1 Anleggsgartner på Gjennestad.

- Det var helt rått å vinne i Nordisk. Det var vår første konkurranse, sier Jostein Bjørnstad. Nå ser han fram til Yrkes-VM og å kunne konkurrere med verdens beste utøvere i faget.

Han forteller at arbeidsoppgavene i det daglige mye går i belegningsstein, faste dekker og murer, men også i planting av nyanlegg og vedlikehold. De fleste nye anlegg leveres som regel med tre års vedlikehold, forteller han.

At oppgavene blir krevende i Yrkes-VM kan Linda Algrov bekrefte. Hun er ekspert og dommer i Yrkes-VM og har ansvaret for forberedelsene. Den praktiske treningen av Håvard og Jostein er det Tone Almehagen og John Sikkeland ved SOA (Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget) som har.

- Oppgaven denne gangen blir å bygge en overgang mellom en skog og en bakhage som ligger opp mot den, forteller Algrov. Hun er også knyttet til SOA.

- Problemstillingen er grei, men oppgaven inneholder noen materialer vi ikke er kjent med i Norge. Blant annet skal det legges ned aquablokker som samler opp regnvann. For Håvard og Jostein blir det også en utfordring å bygge en trebro over en bekk. Ingen av dem jobber vanligvis så mye i tre. Vi har derfor skaffet dem tilleggsundervisning av en tømrer.

Dette er andre gang Norge deltar i Yrkes-VM med anleggsgartnerfaget. Derfor stiller faget bedre forberedt denne gangen.

- Samtidig blir det flere endringer fra tidligere år. Forrige gang ble oppgaven løst innenfor en treramme. Nå skal den løses på et komprimert underlag med to gitte referansepunkter. Denne gangen blir det også bedømming av flere elementer underveis og faget er nok på vei mot modulbedømming, mener hun.

Trening med svenske konkurrenter

Håvard og Jostein skal i sommer til Sverige og ha en treningshelg sammen med det svenske laget. Da får de mulighet til å måle krefter mot hverandre igjen på det som i det minste ligner den oppgaven som skal løses i Calgary.

- Jeg er veldig godt fornøyd med deltakerne vi har med i år, sier Algrov.

- De er motiverte og bedriftene de jobber i er interesserte og legger forholdene til rette slik at de kan trene både i og utenfor arbeidstiden. Mye av treningen vil foregå i en hall hos SOA i Drammen.

WorldSkills er en konkurranse for unge yrkesutøvere under 23 år. Hvert annet år samler konkurransene flere hundre deltakere fra 51 land. I år vil deltakertallet passerer 1000. De skal konkurrere i 45 fag. Norge deltar i 16 av fagene med 19 deltakere.

Yrkeslandslaget har i år deltakere i fagene telekommunikasjon, automatisering (tomannslag), sveising, trykking, bilskade, elektriker, gullsmed, blomsterdekoratør, fashion (søm), bilmekaniker, kokk, servitør, billakkering, anleggsgartner (tomannsslag), grafisk design og helsefagarbeider (tomannslag).

Det er WorldSkills Norway som organiserer det norske yrkeslandslaget. Bak organisasjonen står NHO, LO og Utdanningsdirektoratet samt en rekke bransjeorganisasjoner.

For anleggsgartnerfaget er det SOA som står bak deltakeren.

Powered by Labrador CMS