AF Gruppen og Betong Øst etablerer BetongHUB. Fra venstre: Øystein Bækkelien, Stefan Skjæret og Silje Gystad Ytterdal (alle fra Betong Øst), Sturla Sørhøy, Erlend Sørhøy, Magnus Stedenfeldt og Thomas Jølstad Henriksen (alle fra AF Decom).

Etablerer Betong­HUB som et senter for innovasjon i byggenæringen

AF Gruppen og Betong Øst har, gjennom etableringen av BetongHUB i Trondheim, som ambisjon å revolusjonere produksjonen av ferdigbetong.

Publisert

Kortversjon:

  • BetongHUB er et samarbeidsprosjekt mellom AF Gruppen og Betong Øst, rettet mot innovasjon i betongproduksjon og sirkulære verdikjeder.
  • Prosjektet fokuserer på integrering av resirkulerte materialer fra bygg- og anleggsprosjekter for å utvikle miljøvennlige betongprodukter.
  • AF Gruppen, Betong Øst og Betonmast Trøndelag mottok Byggenærings Klimapris i 2022 for sitt arbeid med å rense forurensede masser og erstatte natursand i betong.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Dette vil de gjøre ved å integrere større mengder resirkulerte avfallsfraksjoner fra bygg- og anleggsbransjen.

 «BetongHUB vil fungere som et senter for innovasjon der både AF Gruppen og Betong Øst inviterer forskningsinstitusjoner og teknologipartnere til å delta i et storskala utviklingssenter. HUB-en har som mål å utvikle løsninger som kan brukes i produksjonen av ulike betongprodukter- og kvaliteter, kombinert med å redusere avfallsmengden og skape nye, sirkulære verdikjeder i bransjen», heter det i en pressemelding.

– Ved å integrere resirkulerte avfallsfraksjoner fra bygg- og anleggsprosjekter, ønsker BetongHUB å utvikle, og legge til rette for, nye produkter som ikke bare oppfyller, men overgår dagens miljøstandarder, sier Øystein Bækkelien, daglig leder i Betong Øst, i meldingen.

AF Gruppen og Betong Øst fikk i 2022 Byggenærings Klimapris sammen med Betonmast Trøndelag for sitt prosjekt med å sortere og rense forurensede masser, som igjen erstatter natursand i betongproduksjon.

– Et stort skritt fremover

– BetongHUB representerer et stort skritt fremover for økt bærekraftig utvikling i bygg- og anleggsbransjen. Ved å kombinere vår erfaring med Betong Øst sin innovative tilnærming til betongproduksjon, samt at vi går bredt ut for å samle tverrfaglig kompetanse i hele næringskjeden, er vi sikre på at vi kan utvikle løsninger som vil ha en positiv innvirkning på både miljøet og industrien som helhet, sier Magnus Stedenfeldt, avdelingsdirektør Miljøpark i AF Gruppen.

I tillegg til å fremme innovasjon vil BetongHUB aktivt utfordre og videreutvikle dagens standardverk innen betongproduksjon. Dette innebærer å teste og implementere nye materialkombinasjoner, prosesser og teknologier som kan øke bruken av avfallsfraksjoner uten å gå på kompromiss med kvalitet eller sikkerhet, heter det videre i meldingen.

Silje Gystad Ytterdal, FOU- & Miljøsjef i Betong Øst, sier:

– Dette samarbeidet gir oss en unik mulighet til å utfordre dagens status quo og skape morgendagens løsninger. Vi ser frem til å arbeide sammen for å sette nye standarder for bærekraft i vår bransje.

Inviterer hele næringskjeden

I løpet av det kommende året vil selskapet intensivere forsknings- og utviklingsarbeidet, med mål om å lansere de første produktløsningene innen kort tid. 

Hele næringskjeden inviteres til deltakelse i utviklingsarbeidet, og BetongHUB ønsker spesielt kontakt med ambisiøse byggherrer, rådgivende ingeniører, arkitekter, entreprenører og materialleverandører.

Powered by Labrador CMS