Slik så det ut på helsesentertomta i Bjerkreim 19. januar 2024. Foto: Bjerkreim kommune
Slik så det ut på helsesentertomta i Bjerkreim 19. januar 2024.

Veidekke tapte anbud, vil trolig kreve erstatning

– Kravet er nært forestående, sa Bendik Aarstad, distriktsleder i Veidekke Bygg Rogaland, til Dalane Tidende for noen dager siden.

Publisert Sist oppdatert

Aarstad ville ikke si noe til Dalane Tidende om størrelsen på kravet.

Når Byggeindustrien tar kontakt henviser Aarstad videre til advokat Odin Horne i Wiersholm. Horne svarer at han ikke har noen kommentar. Veidekkes kommunikasjonssjef Helge Dieset ønsker heller ikke å kommentere saken.

Bakgrunnen for det mulige erstatningskravet dreier seg om et tapt anbud i Bjerkreim kommune for rundt et år siden. Kommunen skulle bygge nytt helsehus, og lyste ut en kontrakt på en verdi av rundt 227 millioner kroner som Veidekke tapte. Veidekke mente at tildelingen ikke hadde gått riktig for seg, og klaget kommunen innfor KOFA for brudd på anskaffelsesreglementet.

Som Byggeindustrien omtalte i februar i år, ga KOFA Veidekke medhold.

Aktuelle leverandører måtte ifølge kvalifikasjonskravet ha «erfaring fra oppdrag av samme art, kompleksitet og omfang», noe den valgte leverandøren ifølge Veidekke – og KOFA, ikke hadde. Leverandøren skulle dermed ha blitt avvist fra konkurransen.

I en kommentar til KOFA-avgjørelsen sa Bendik Aarstad at han var glad for å se at KOFA har kommet til den samme konklusjonen som Veidekke gjorde, og at han mener nemndas vurdering er klar og tydelig. Kommunen, på sin side, var ikke enig:

– Vi er ikke enige i KOFAs uttalelse og er overrasket over den, sa Ørjan Daltveit, kommunedirektør i Bjerkreim kommune, til Byggeindustrien.

Kommunalsjef for landbruk, miljø og teknikk i Bjerkreim kommune, Kristian Nomedal, sa til Dalane Tidende 12. april at det er lite sannsynlig at kommunen, hvis kravet er stort, kommer til å betale seg ut av saken. Han viser til at kommunen og deres jurister er uenige i KOFA sin konklusjon.

– Hvis kommunen ikke aksepterer erstatningskravet, blir det opp til Veidekke Entreprenør AS om de vil ta andre, det vil si rettslige, skritt for å vinne fram, sa Nomedal til avisa.

Powered by Labrador CMS