SIKKERHET PÅ DAGSORDEN: Prosjektleder Therese Torp-Joakimsen roser de «evakuerte» bygningsarbeiderne for god kommunikasjon og gjennomføring, da Faveo Prosjektledelse nylig arrangerte beredskapsøvelse på en av Skanskas byggeplasser i Oslo. (Foto: Svanhild Blakstad)
FOREBYGGE ULYKKER: Bygg- og anleggsbransjen innehar en lite hyggelig plassering i øvre sjikt på Arbeidstilsynets statistikk over arbeidsulykker med alvorlige skader og dødsfall. Denne våren og sommeren gjennomfører Norwegian Property og Faveo Prosjektledelse flere beredskapsøvelser for å sette fokus på sikkerhet og forebygge avlorlige hendelser på byggeplassen. Fra venstre koordionator Christine Sommerfelt og prosjektsjef Geir Thoresen i Norwegian Property, samt prosjektleder Therese Torp-Joakimsen i Faveo Prosjektledelse. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Beredskapsøvelsen på Skanskas byggeplass i Drammensveien 134 i Oslo. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Beredskapsøvelse på Skanskas byggeplass i Drammensveien 134 i Oslo. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Beredskapsøvelsen fant sted i Drammensveien 134 i Oslo, hvor det bygges et næringsbygg på 32 000 kvadratmeter i syv etasjer.. Foto: Arkivfoto: Trond Joelson
Beredskapsøvelsen fant sted i Drammensveien 134 i Oslo, hvor det bygges et næringsbygg på 32 000 kvadratmeter i syv etasjer. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
ØVE: - Beredskapsplanen skal ikke bare være et dokument som ligger i skuffen. Det er viktig å øve på uforutsette hendelser med jevne mellom og bygge en sikkerhetskultur på byggeplassen, sier prosjektleder Therese Torp-Joakimsen i Faveo Prosjektledelse. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Therese Torp-Joakimsen i Faveo og Geir Thoresen i Norwegian Property. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Teamet fra Skanska (entreprenør), Norwegian Property (byggherre) og Faveo Prosjektledelse som organiserte og gjennomførte øvelsen. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
SKADET: Rørlegger Lars Warp fra Bærum Rørleggerforretning var markør og hadde for anledningen åpent benbrudd. (Foto: Einar Halvorsen, Faveo Prosjektledelse)
Under øvelsen var det to skadde personer som måtte ha hjelp for å komme ut. Foto: Foto: Einar Halvorsen
Under øvelsen var det to skadde personer som måtte ha hjelp for å komme ut. Foto: Foto: Einar Halvorsen
BEREDSKAPSØVELSE: Bygningsarbeiderne strømmet ut da alarmen gikk på byggeplassen i Drammensveien 134. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
BEREDSKAPSØVELSE: Bygningsarbeiderne strømmet ut da alarmen gikk på byggeplassen i Drammensveien 134. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
BEREDSKAPSØVELSE: Bygningsarbeiderne strømmet ut da alarmen gikk på byggeplassen i Drammensveien 134. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
BEREDSKAPSØVELSE: Bygningsarbeiderne strømmet ut da alarmen gikk på byggeplassen i Drammensveien 134. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
OPPTELLING: Prosjektingeniør Natalia Rodgriguez i Skanska holdt navneopprop da de evakuerte hadde samlet seg på møtepunktet utenfor byggeplassen. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
OPPTELLING: Prosjektingeniør Natalia Rodgriguez i Skanska holdt navneopprop da de evakuerte hadde samlet seg på møtepunktet utenfor byggeplassen. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
OPPTELLING: Prosjektingeniør Natalia Rodgriguez i Skanska holdt navneopprop da de evakuerte hadde samlet seg på møtepunktet utenfor byggeplassen. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Det var god stemning da øvelsen var vel gjennomført, her ved en av markørene (t.v), Therese Torp-Joakimsen og Einar Halvorsen i Faveo Prosjektledelse. Foto: Foto: Svanhild Blakstad
Prosjektingeniør Natalia Rodriguez og prosjektleder Petter Hesselroth i Skanska deltok i beredskapsøvelsen i Drammensveien 134 og var godt fornøyd med at varslingsrutinene fungerte. Foto: Foto: Svanhild Blakstad

Alarmen gikk på byggeplassen

Hele bygget ble evakuert da alarmen nylig gikk på en av Skanskas byggeplasser i Oslo. Heldigvis var det bare en øvelse. (Bildekarusell)

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Byggeindustrien var til stede da Faveo Prosjektledelse for første gang arrangerte beredskapsøvelse for byggherre Norwegian Property (NPRO) i Drammensveien 134 på Skøyen litt tidligere i mai.

Her bygger Skanska et 32 000 kvadratmeter stort kontorbygg i syv etasjer, som skal stå ferdig våren 2015. Totalt er det ca 110 personer som jobber på prosjektet, men på øvelsesdagen var det i overkant av 60 personer i sving inne i bygget.

Nullvisjon

– Vi har en nullvisjon om ulykker og ønsker å bli oppfattet som en oppdragsgiver som tar sikkerheten på alvor av våre samarbeidspartnere, sier prosjektsjef Geir Thoresen i Norwegian Property om bakgrunnen for øvelsen.

– Ved å sette søkelys på sikkerheten gjennom denne type øvelser, håper vi å være forberedt dersom uforutsette hendelser skulle oppstå. Samtidig er det viktig det er at de som jobber på byggeplassen er forberedt på hvordan de skal opptre hvis kolleger blir skadet og trenger assistanse, sier han.

I fjor høst ble to personer skadd da deler av et betonggulv raste sammen under rehabilitering på et av Norwegian Propertys prosjekter på Aker Brygge.

Selskapet vil iverksette flere beredskapsøvelser i sine største prosjekter før sommeren, og disse vil ha ulike scenarier. Under øvelsen på Skøyen var det i første rekke evakuering som skulle testes.

Risikoutsatt bransje

Thoresen understreker at bygg- og anleggsbransjen er risikoutsatt og at det er viktig å være godt forberedt gjennom realistiske øvelser.

– Vi ønsker at våre prosjekter skal oppfattes som trygge arbeidsplasser. Gjennom trening og praksis skal vi bli mer robuste hvis ulykken skulle være ute – og samtidig kunne håndtere den på best mulig måte, sier Thoresen.

Under beredskapsøvelsen ble det testet hvordan kolleger forholdt seg til skadde personer på byggeplassen.

Han påpeker også at en byggeplass ikke kan sees helt isolert:

– Det vil ofte være utfordrende situasjoner med glidende overganger, for eksempel ved transport, inn- og utkjøring, hvor også myke trafikanter er involvert.

I tillegg til at Drammensveien 134 er et stort prosjekt for Norwegian Property, ble stedet også valgt fordi Skanska gjennomførte sin internasjonale sikkerhetsuke i samme tidsrom.

Tømte bygget

Byggeplassen består av fire bygningskropper som henger sammen. Det pågikk arbeid i samtlige bygg i alle syv etasjer pluss kjeller da alarmen gikk torsdag 8 mai kl 13.

Øvelsen var forhåndsvarslet gjennom oppstart av Skanskas sikkerhetsuke, men de som jobbet på stedet visste ikke tidspunktet for øvelsen.

Det var også hentet inn et par ansatte fra underentreprenører som fikk rollen som skadde. Her skulle man sjekke hvordan kollegene reagerte når de måtte forholde seg til en skadd som ikke kunne komme seg ut for egen maskin.

Evakuering var hovedfokus under øvelsen i Drammensveien 134 8 mai. Bygget ble raskt tømt etter at alarmen gikk, og her strømmer noen av arbeiderne ut gjennom porten.


Opp av skuffen

– En arbeidsulykke på en byggeplass kan ha dødelig utgang. Det er svært viktig å passe på at beredskapsplanen ikke bare er et dokument som blir liggende i skuffen, men at man øver med jevne mellomrom og bygger en sikkerhetskultur på byggeplassen, sier prosjektleder Therese Torp-Joakimsen i Faveo.

Prosjektlederselskapet hadde ansvar for planlegging og gjennomføring av øvelsen. Torp-Joakimsen understreker viktigheten av gode rutiner når alarmen går:

– Det er mange parter involvert i en krisesituasjon, og ikke alle er fysisk tilstede på byggeplassen. I dette tilfellet var anleggskontoret litt lenger bort i gaten, og da er det viktig med gode varslingsrutiner, sier hun.

Varslingen fungerte

I denne øvelsen ble Skanskas prosjektleder som holdt til ca 100 meter fra byggeplassen kjapt oppringt og varslet av en av formennene.

– At folkene vet hvem de skal ringe til, foruten nødetatene, er selvfølgelig helt vesentlig, sier Torp-Joakimsen. Hun var godt fornøyd med at varslingsrutinene så ut til å fungere.

– Folk skjønte at de skulle komme seg ut. Men det var ikke alle som hadde hørt alarmen, deriblant de som jobbet nede i kjelleren. De måtte hentes, sier hun.

Årsaken til det kan være at det ikke ble brukt en skikkelig sirene, men en provisorisk alarm som var mye svakere.

– Dette er blant tingene som må rettes opp, sier Torp-Joakimsen. Hun understreker at slike øvelser ikke holdes for at noen skal «tas» for feil og mangler som blir avdekket, men at man tvert imot skal være føre var og sammen bli bedre.

– Det er viktig å få testet at planverket er gjennomførbart på alle nivåer samt kontrollere at beredskapsplanen virker etter hensikten. Det vil med andre ord si at alle vet hva de skal gjøre og er rustet for en reell hendelse, sier prosjektlederen, som selv har mange års erfaring fra ambulansetjenesten.

I etterkant utarbeider Faveo en rapport om øvelsen og lister opp hvilke tiltak som må gjøres.

Antallet stemte ikke

Som entreprenør var Skanska godt fornøyd med at det ble holdt en slik beredskapsøvelse på en av deres byggeplasser.

– Øvelsen har vist at varslingsrutinene fungerer veldig bra, og at alle visste hvor de skulle samles etter ulykken, sier prosjektleder Petter Hesselroth i Skanska. Han var selv tilstede da de «evakuerte» strømmet ut fra byggeplassen.

Hesselroth innrømmer imidlertid at det er en kjempeutfordring å ha oversikt over hvor mange som er inne på byggeplassen til enhver tid.

– Det fikk vi bekreftet her i dag. Opptellingen etter evakuering viste 64 personer, mens bare 51 var registrert inn, sier han.

Også Faveo sier seg i det store og hele fornøyd, selv om det var enkelte ting å sette fingeren på:

– Evakueringsprosessen var ryddig, selv om ikke alle hørte alarmen. En kraftig sirene er helt påkrevet på en byggeplass. Likevel så det ut til at alle visste alle hva de skulle gjøre. De som var på plassen var opptatt av sine kolleger og gjorde sitt ytterste for at alle skulle komme seg ut, sier Torp-Joakimsen.

Hun mener at koordineringen av alle involverte aktører, fra operativt og helt opp til strategisk nivå gikk tilfredsstillende.

Powered by Labrador CMS