Daglig leder Gunnar Thompson i BRG Entreprenør beskriver et tøft marked med få nye oppdrag og hard konkurranse.
– I år handler det om å få endene til å møtes
Beinhardt er ordet daglig leder Gunnar Thompson i BRG Entreprenør bruker for å beskrive markedssituasjonen i Agder, men en nylig medlemsundersøkelse fra NHO forteller om en gryende optimisme i fylket.
Hilde Waage, regiondirektør for Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) i Agder, trekker frem et konkret eksempel for å illustrere markedssituasjonen.
– Nylig hadde Vennesla kommune ute et prosjekt der det møtte opp elleve interesserte entreprenører på anbudsbefaring. Det sier litt om situasjonen vi står i, og det er jo bare en som kan få jobben, sier hun.
– En annen indikator på at markedet er krevende er at de mindre og mellomstore entreprenørene får konkurranse fra de største aktørene på kontrakter de normalt får regne på i fred, tilføyer EBA-direktøren.
Waage understreker at ordresituasjonen varierer fra bedrift til bedrift.
– Noen har relativt fulle ordrebøker, men det generelle bildet er at de fleste er ganske tomme over sommeren, sier hun.
Gryende optimisme
Men det finnes også noen lyspunkter. Kristiansand kommune har ifølge Waage tre prosjekter på gang med litt størrelse, og ett av de er ute i markedet nå.
Også i anlegg er det ok aktivitet, ikke minst vil utbyggingen av milliardprosjektet E18/E39 Gartnerløkka – Kolsdalen sørge for «mat» til flere lokale- og regionale aktører.
Waage peker også på NHOs medlemsundersøkelse der bedriftslederne i Agder i januar var mest pessimistiske i hele landet med tanke på markedssituasjonen de kommende seks månedene.I februar lå imidlertid Agder midt på treet i den samme undersøkelsen.
Waage har gjort seg noen tanker om hvorfor bedriftsledernes syn på markedssituasjonen har snudd fra pessimisme til gryende optimisme på én måned.
– Hvis du ser på bygg- og anleggsmarkedet i Agder så utgjør nye boliger og nye yrkesbygg henholdsvis 24 og 20 prosent av totalomsetningen. En veldig stor andel av aktiviteten er derfor rentesensitiv. Jeg tror folk nå opplever at det er mer kontroll på rentesituasjonen og dermed blir det igjen aktuelt å selge eneboligen for å kjøpe leilighet. Dette gjenspeiles også i ferske mediaoppsalg om boligbyggere som merker at det lysner litt og som håper at de kan sette spaden i jorda i før utgangen av 2024. Mye tyder på at det vil løsne for boligbyggingen i 2025, sier hun.
Gunnar Thompson i BRG Entreprenør har også tro på at pilene vil peke riktig vei til neste år.
– Vi hadde et greit år i 2023, men i år handler det om å få endende til å møtes, og å holde arbeiderne våre i sving. Det betyr at vi også ser for oss et annet marginbilde i 2024 enn det vi hadde i fjor. Hvordan situasjonen ser ut i 2025 er veldig vanskelig å si, men det er nok mange som sitter klare i startgropa hvis renten holder seg eller går ned, og da vil det nok skje ganske mye med markedet, sier Thompson.
–Byggenæringen i Agder har snakket om et krevende marked i flere år. Hvordan klarer bransjen å holde det gående?
– Totalomsetningen til EBA-bedriftene i Agder har holdt seg ganske stabil, men det tror jeg har å gjøre med at flere ser seg nødt til å reise ut av fylket å skaffe jobb andre steder. Det er måten vi også har løst dette på, forteller Thompson.
Ifølge EBA omsetter byggenæringen i Agder for cirka 35 milliarder kroner i året og rundt ti prosent av befolkningen (15.000 mennesker) er direkte sysselsatt i næringen. I tillegg kommer 20.000 sysselsatte i andre næringer som også blir påvirket av aktivitetsnivået i byggenæringen.
Waage er opptatt av å fremsnakke betydningen byggenæringen har både for sysselsettingen i Agder og for å holde hjulene i gang i hele næringslivet. EBAs regiondirektør fremhever også viktigheten av og ikke svartmale markedsbildet så mye at det påvirker rekrutteringen til bransjen.
– På den ene siden jobber vi for å bedre rammebetingelsene for en stor og viktig bransje som er inne i en tung periode. På den andre siden så er vi redde for å miste søkere til bygg- og anleggsfag fordi vi svartmaler situasjonen for mye. Sannheten er at de som søker seg inn på skole i dag skal gå der i to år før de kommer ut i lære, og da vil markedssituasjonen være en annen, sier Waage.
Til informasjon er EBA eier av Bygg og Anlegg Media AS som er utgiver av Byggeindustrien/bygg.no. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.