Løsningen på Slemmestad, som baserer seg på renset avløpsvann, er den første i sitt slag i Norge. Illustrasjon: TAG Arkitekter

AF Gruppen skal varme opp Slemmestad med energi fra renset kloakk

Slemmestad i Asker kommune skal varmes opp med Norges første energiforsyning fra renset avløpsvann.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Veas, Norges største renseanlegg, ligger på Bjekås, like ved tettstedet Slemmestad. Anlegget renser avløpsvannet fra rundt 750.000 innbyggere i Oslo, Bærum, Asker og Nesodden.

Etter at avløpsvannet er renset hos Veas, pumpes i dag alt vannet ut på dypet i Oslofjorden. Nå skal en del av det rensede avløpsvannet isteden fraktes i sjøledning til Slemmestad og benyttes til produksjon av varme.

En slik løsning finnes så langt ikke i Norge, ifølge en pressemelding fra AF Gruppen.

AF Energi & Miljøteknikk, som bygger og drifter energisentraler, skal levere det tekniske anlegget og drifte det.

– Energisentralen vil bli plassert slik at publikum kan se hvordan kloakk og vaskevann går i én retning, renset avløpsvann kommer i retur, og varmt vann til oppvarming går til leilighetene. Midt på kaia kan man faktisk sitte og se på hvordan kloakk blir til varme i byggene, sier Per Just Skaret, økonomi- og markedsdirektør i AF Energi & Miljøteknikk.

Ifølge pressemeldingen ønsker de å vise i praksis hvordan bærekraftige løsninger kan fungere blant fremtidens byggeløsninger.

– Mye av det vi i dag ser på som avfall, kan tas inn i kretsløpet igjen. Avløpsslam blir i dag omdannet til biogass og benyttet som jordforbedring i landbruket. Vi mener det også er et stort potensial for å benytte avløpsvann som energikilde i boliger og andre bygg. Vi håper dette prosjektet vil inspirere til nye, sirkulære løsninger, sier Per Torp, markedssjef i Veas.

Powered by Labrador CMS