Tidligere utbyggingsdirektør i Oslobygg, Tore Moger, tar arbeidsgiveren sin og Oslo kommune til retten. Foto: Privat
Tidligere utbyggingsdirektør i Oslobygg, Tore Moger, tar arbeidsgiveren sin og Oslo kommune til retten.

Utbyggingsdirektøren ble rådgiver etter habilitetsvurdering – tar kommunen til retten

Tidligere utbyggingsdirektør i Oslobygg, Tore Moger, tar arbeidsgiveren sin og Oslo kommune til retten for det han mener er en usaklig endringsoppsigelse. Kommunen har brukt millioner på å granske habiliteten til Moger.

Publisert Sist oppdatert

10. mars 2023 ble daværende utbyggingsdirektør i Oslobygg, Tore Moger, beordret fra direktørstillingen og over i en ny stilling som seniorrådgiver i Oslobygg-direktørens stab. Moger beholdt lønnen på omtrent 1,4 millioner kroner i året, men ikke arbeidsoppgavene tilhørende den opprinnelige stillingen.

I august i fjor tok Moger ut søksmål for hva han mener er en usaklig endringsoppsigelse.

Saken er berammet til tre dager i Oslo tingrett fra 28. februar, og ifølge sluttinnlegget levert inn til tingretten av Advokatfirmaet Eckhoff, Fosmark & Co, vil Moger kreve kompensasjon fra Oslo kommune, både i form av erstatning for økonomisk tap samt oppreisning for ikke-økonomisk skade. Moger og hans advokat ber om at erstatningssummen fastsettes etter rettens skjønn.

– Det er helt bevisst at vi har latt det stå som det gjør. Det primære for meg er å få tilbake jobben min. Hvis du er urettmessig tatt av, er det jo det du har krav på. Det er ikke alltid det ender slik, men det får vi ta etterpå, tenker jeg. Det viktigste for meg er å renvaske meg, sier Moger til Byggeindustrien.

Aftenposten omtalte konflikten mellom Moger og hans arbeidsgiver i oktober i fjor. Forrige uke offentliggjorde Oslobygg en rapport fra KPMG hvor revisjonsselskapet på bestilling fra det kommunale byggherreforetaket har vurdert Mogers habilitet. Nettavisen omtalte saken søndag.

Nettavisen kunne blant annet fortelle at KPMGs gransking av Tore Moger, som ble samlet i en rapport 13. januar i år, har kostet Oslo kommune 13,5 millioner kroner.

Fra entreprenør til byggherre

Tore Moger ble ansatt som avdelingsdirektør i prosjektavdelingen i Undervisningsbygg i 2018. Han startet i stillingen i august det året, og kom da fra jobben som direktør innen forretningsutvikling i Varden Entreprenør. Fra før av hadde han blant annet vært konserndirektør i AF Gruppen og administrerende direktør i GK Norge. Da Oslobygg ble opprettet i 2021, fikk Moger jobben som utbyggingsdirektør i byggherreforetaket.

Tore Moger har en lang historie i byggenæringen. Mogers far, Leif Jørgen Moger, var en av grunnleggerne av AF Gruppen, og han eier i dag omtrent fire prosent av aksjene i entreprenørkonsernet. Selv eier Tore Moger gjennom investeringsselskapet Monar Invest blant annet over 40 prosent av aksjene i VBM Byggfornyelse, som rehabiliterer våtrom, samt 20 prosent i håndverkerbedriften Brafas.

– Jeg har familie som eier aksjer, hovedsakelig en far som eier aksjer i AF Gruppen ASA. Selv eier jeg kun aksjer i ett selskap som er relevant her, og det er et håndverksfirma. Jeg synes dette har vært håndtert ryddig fra da jeg begynte, men det er det som har skjedd det siste halvannet året, som er helt uforståelig. Jeg eier heller ingen aksjer i AF Gruppen lenger. Jeg hadde det da jeg begynte i Undervisningsbygg, men de har jeg solgt, ikke fordi de gjorde meg inhabil, men fordi jeg ville være ryddig, sier Moger.

– Du har vært med på å forvalte offentlige midler i en byggenæring hvor du og familien har betydelige eierinteresser – ser du ingen utfordringer med det?

– Habilitet må man ta på alvor, og hensikten er jo at ingen skal sitte på begge sider av bordet. Det har heller aldri vært tilfelle i min sak, og det har verken vært hevdet fra arbeidsgiver eller fra noen andre aktører i markedet. Det har vært behandlet hele veien. Det dreier seg i bunn og grunn om eierskap i to selskaper: Ett hvor jeg har en eierandel, et håndverksselskap som jeg har vært helt åpen på hele veien og som var en del av jobben min for ti år tilbake, og det andre er eierskapet til primært faren min i AF Gruppen ASA.

Moger mener habiliteten hans har vært godt avklart gjennom hele hans tid i Undervisningsbygg og Oslobygg.

– Jeg har ikke endret min oppfatning om habilitet eller åpenhet siden jeg ble ansatt i 2018. Det har heller ikke kommet frem noe som gir meg noen grunn til å endre på den oppfatningen – hverken om eierskap eller relasjoner, sier Moger.

Habilitetsvurdering

Administrerende direktør Eli Grimsby i Oslobygg KF understreker at beslutningen å ta Moger ut av sin stilling som utbyggingsdirektør har vært en krevende beslutning å ta.

– Som en av landets største offentlige aktører innenfor byggebransjen og eiendomsbransjen, er det viktig for oss at både markedet og innbyggerne i Oslo har tillit til foretaket. Da det kom opp gjennom en av våre internkontroller at tidligere utbyggingsdirektør hadde et relativt stort eierskap i en av underentreprenørene til et av våre byggeprosjekter, var det naturlig for meg å be om en juridisk vurdering av habilitet, sier Grimsby til Byggeindustrien.

Eli Grimsby er administrerende direktør i Oslobygg KF. Arkivfoto: Arve Brekkhus
Eli Grimsby er administrerende direktør i Oslobygg KF. Arkivfoto: Arve Brekkhus

– Dette handler ikke om tidligere utbyggingsdirektørs integritet, det handler om habilitet. Habilitet er ikke ulovlig, men det må håndteres, legger hun til.

Grimsby sier at vurderingen om å ta Moger ut av stillingen som utbyggingsdirektør er gjort på bakgrunn av to juridiske vurderinger; en vurdering fra Kommuneadvokaten høsten 2022 etterfulgt av en vurdering av KPMG.

– Hvorfor har Oslobygg brukt så mye penger på denne saken?

– Dette er et oppdrag som vår eier har bestilt av vårt styre, og så har styret valgt å bruke vår interne revisor KPMG. Jeg skulle ønske at arbeidet var ferdig tidligere, men det viser at omfanget av eierrelasjoner har vært stort. Det har også kommet frem opplysninger som det har tatt tid å undersøke, sier Grimsby.

I rapporten skriver KPMG at det etter deres oppfatning er «uklart hvorvidt det foreligger tilstrekkelig grunner for å konstatere at det foreligger særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til Mogers upartiskhet på generelt grunnlag».

– Det har aldri vært snakk om at Moger er generelt inhabil. Nettopp derfor har han måttet foreta en habilitetsvurdering i hvert enkelt tilfelle hvor det er interessekonflikter. Rapporten sier at i 25 prosent av prosjektene er det interessekonflikter med mulig inhabilitet. Det må vurderes hver eneste gang, og det finnes det ingen spor av, sier Grimsby.

Tore Moger er gjort kjent med sitatet fra Eli Grimsby, og skriver i en epost via sin kommunikasjonsrådgiver at det fremstår som uklart for ham hvorfor Oslobygg-direktøren forventer å finne nedtegnelser når Oslobyggs egen veiledning til habilitetsvurdering sier at habilitetsvurderinger som utgangspunkt ikke må nedtegnes skriftlig. Ifølge veiledningen er det «kun nødvendig å anvende Sjekkliste vurdering av habilitet for ansatte i Oslobygg KF dersom det er tvil om eller av særlig betydning å dokumentere habilitetsvurderingen».

– Hvis man legger tidligere rettspraksis for inhabilitet i Norge til grunn, så er det 0 prosent av prosjektporteføljen der det har vært interessekonflikter som er inhabilitetsskapende. Det Grimsby sier er bare vås. Som ansatt i Oslobygg er jeg pliktig til å vurdere egen habilitet i hver forvaltningsavgjørelse, og det har jeg gjort. Det er bare hvis jeg er i tvil om egen habilitet, eller at det foreligger en habilitetsinnsigelse fra en part i saken at dette skal skriftliggjøres. Jeg har ikke vært i tvil, og det har ikke vært reist noen inhabilitetsinnsigelse av noen part i løpet av de årene jeg har jobbet i Undervisningsbygg eller Oslobygg, skriver Moger i eposten.

Avgjøres i retten

Rettsaken som skal gå i månedsskiftet februar/mars, skal svare på om Tore Moger har blitt utsatt for usaklig oppsigelse. I sitt sluttinnlegg bestrider Oslo kommune at Oslobygg KF har foretatt en endringsoppsigelse av Tore Moger.

I sluttinnlegget, som Byggeindustrien har fått innsyn i, fremholder kommunen at beordringen fra Oslobygg til Moger 10. mars i fjor «kan ikke anses som en endringsoppsigelse. Moger har verken mottatt oppsigelse eller fått tilbud om en ny, permanent stilling. Endringen var midlertidig, i påvente av en endelig beslutning fra arbeidsgivers side om veien videre for Moger».

Moger sier selv at Oslobygg har vært tydelige i sin kommunikasjon til ham på at endringen er permanent. Et møtereferat fra 15. mai 2022 viser også at beslutningen om å ta Moger ut av stilling som divisjonsdirektør for utbygging er permanent. Det understrekes i samme møtereferat at stillingen som seniorrådgiver er midlertidig.

Oslobygg-direktør Eli Grimsby sier til Byggeindustrien at hun ikke kan kommentere spørsmålet om hvor vidt det å ta Moger ut av stillingen som utbyggingsdirektør dreier seg om en endringsoppsigelse.

– Det som er knyttet til rettsaken, hverken kan eller vil jeg kommentere av hensyn til at Tore Moger er ansatt i Oslobygg og at jeg er hans arbeidsgiver. Det er helt selvfølgelig at jeg ikke kan uttale meg i mediene om det, sier Grimsby.

Onsdag 28. februar begynner rettsaken i Oslo tingrett.

Powered by Labrador CMS