– Foreløpig er det ikke krise, og vi skal klare de to første ukene med stengte grenser selv om produktiviteten kan gå noe ned. Det blir verre hvis myndighetene forlenger innreiserestriksjonene, sier kommunikasjonssjef Helge Dieset i Veidekke Entreprenør.
Entreprenører frykter forsinkelser hvis grensene stenges i mer enn to uker
Entreprenørene frykter for fremdriften på pågående byggeprosjekter hvis grensene forblir stengt utover 12. februar.
Norges største entreprenør Veidekke har en rekke bygg- og anleggsprosjekter gående over hele landet, men det er i første rekke noen prosjekter på Østlandet og nær svenskegrensen som vil kunne bli berørt av innreiseforbudet som trådte i kraft 29. januar, forteller kommunikasjonssjef Helge Dieset til Byggeindustrien.
– Foreløpig har de stengte grensene rammet oss i begrenset grad, men det har allerede fått innvirkning ved at vi har måttet forskyve og gjøre om på fremdriftsplaner der hvor det er mulig, sier han.
Annonse
Dieset forteller at alle prosjektene var raskt ute med å planlegge for hvordan man kunne opprettholde produksjonen.
– Heldigvis har Veidekke høy grad av egne fagarbeidere og ikke mange ansatte som bor utenfor Norges grenser. Men vi har en del svenske ansatte som pendler til prosjekter på Østlandet, og som nå ikke kommer seg inn i Norge. Flere av våre underentreprenører har også ansatte som bor i utlandet, og det har medført noe lavere produktivitet på enkelte prosjekter, sier Dieset.
– Hvilke konsekvenser vil det få hvis grensestengingen og innreiserestriksjonene blir forlenget utover to uker?
– Da begynner det å bli verre. De utenlandske arbeiderne som allerede er her, kan forså vidt bli her en stund til og fortsette å jobbe, men ikke ubegrenset. Med lavere produktivitet vil det kunne bli forsinkelser – og i verste fall full stopp på enkelte prosjekter, sier han.
Dieset viser til et jernbaneprosjekt i Drammen hvor man er helt avhengig av utenlandske eksperter fra Østerrike og Italia. Det er også flere boligprosjekter som står i fare for å bli forsinket hvis grensestengingen skulle forlenges.
– I boligprosjekter som nærmer seg overlevering har man mye mindre å gå på. Det er en hektisk fase som er nøye planlagt og som gir større utfordringer hvis vi får bemanningsproblemer. Men på prosjektene våre i for eksempel Trøndelag og Bergen brukes stort sett lokale underentreprenører med ansatte som er primært er bosatt i Norge, og da vil heller ikke konsekvensene bli så store, sier Dieset.
– Vi fikk veldig kort varsel før det ble vedtatt å stenge 29. januar. Derfor håper jeg nå at vi får litt bedre tid på oss hvis grensestengingen utvides, sier Dieset.
Nå har det snart gått en uke, og Veidekkes kommunikasjonssjef velger å være forsiktig optimist.
– Foreløpig er det ikke krise – det lyser ingen rød lampe ennå. Vi skal klare de to første ukene rimelig bra selv om produktiviteten kan gå noe ned. Vi klarte oss gjennom våren 2020 med stengte skoler og barnehager da koronaen gjorde sitt inntog, og satser alt på å gjøre det nå også, sier han.
Dieset er glad for at varetransporten går som normalt, slik at entreprenørene får materialer og leveranser til å holde prosjektene gående.
– Nå håper vi de stengte grensene vil få den effekten myndighetene ønsker. Uansett hva som skjer videre er det aller viktigste at vi fortsetter å ha et høyt fokus på smittevern, slik at vi hindrer smitte og kan jobbe trygt, sier han.
– Stengningen av grensene har medført utfordringer for vår evne til å opprettholde produksjonen på bygge- og anleggsplassene, men ingen prosjekter har så langt blitt forsinket som direkte følge av innreiseforbudet. Konsekvensene forventes å øke i omfang dersom tiltakene blir forlenget utover de varslede 14 dager, sier kommunikasjonsdirektør Knut Ekern.
Han forteller at flere byggeprosjekter er berørt, spesielt i de selskapene som har ansatte med hjemstedsadresse utenfor Norge.
– Så langt har vi imidlertid lykkes å holde tilnærmet normal drift og opprettholde tidsplanen for prosjektene, sier han.
– Hvilke konsekvenser vil det få hvis grensestengingen og innreiserestriksjonene blir forlenget?
– Situasjonen er håndterbar dersom den har en varighet på 14 dager, men dersom perioden med nedstengning utvides utover dette vil det kunne få omfattende konsekvenser for bransjen generelt, for oss som selskap, samt for våre underleverandører.
Ekern forteller at AF har god dialog med både private og offentlige byggherrer i den pågående situasjonen.
– Vi søker å informere fortløpende dersom noe uforutsett kan inntreffe. Det siste året har prosjektene hatt høy beredskap og har derfor god trening med å foreta grundige risikovurderinger for ulike scenarier.
Han opplyser at det er et tresifret antall medarbeidere som er ansatt i ulike AF-selskaper som er direkte berørt, men at antallet som jobber for underentreprenører på AFs prosjekter er betydelig høyere.
– Vi er helt avhengig av denne arbeidskraften for å få opprettholde produksjon på pågående prosjekter, og håper å unngå at deler av verdikjeden blir brutt, sier han.
– Foreløpig har vi greid å holde produksjonen i gang både i bygg- og anleggsvirksomheten vår, og vi skal greie disse 14 dagene uten store konsekvenser, sier kommunikasjonssjef Stine Gabrielsen til Byggeindustrien.
– Hvilke konsekvenser vil det få hvis grensestengingen og innreiserestriksjonene blir forlenget utover to uker?
– Dersom restriksjonene blir forlenget er vi ganske sikre på at det vil medføre forsinkelser i produksjonen. De aller fleste av våre ansatte bor i Norge, så vi vil først og fremst bli berørt gjennom våre underentreprenører som benytter arbeidskraft fra utlandet, sier administrerende direktør Arild Østgård i Peab Bygg Norge.
Også for anleggsvirksomheten blir det merkbart med forlengede innreiserestriksjoner.
– Vi er ganske sikre på at det vil medføre forsinkelser og vesentlig reduksjon i produksjonen. Vi har rundt 40 ansatte som bor i Sverige og et titalls ansatte som bor i andre EU-land. I tillegg benytter vi en del underentreprenører som har utenlandske arbeidstakere. Så vi blir både direkte og indirekte påvirket, sier administrerende direktør Johan Hansson i Peab Anlegg.