I stedet for å slite skolebenken har de 30 elevene fått en praktisk tilnærming på skolegangen. Den første skoleuken er viet betongfag, og da Byggeindustrien var på besøk fredag ettermiddag var elevene i full gang med bygging av forskaling og støping av betongvegg.
– Vi har sett over flere år at vi mangler gode betongsøkere i Oslo, og vi ønsker derfor å sette fokus på rekrutteringen til betongfaget. Vi håper at det kan få flere til å bli interessert i faget, for vi trenger virkelig flere betonglærlinger i Oslo, sier opplæringsleder Erik Sørum i Byggopp – opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk.
Han er imponert over de unge elevenes iver og engasjement under det praktiske todagers betongkurset, som ble avsluttet fredag 25. august.
– Mange av disse ungdommene har aldri hatt noen befatning med verktøy eller praktisk arbeid. Det er utrolig gøy å se hvor mye de har greid å få til bare etter få dager, sier Sørum.
Prosjektet involverer lærlinger og ledere fra byggenæringen, elever og lærere ved Hellerud videregående skole samt opplæringskontoret.
I løpet av den første skoleuken har elevene også vært ute og besøkt AF Anlegg på Vamma kraftverk ved Askim, samt Skanskas boligprosjekt på Ensjø Torg.
Sjur Martin Alvsåker er lærer ved Hellerud videregående skole er en av dem som har gått i bresjen for å få i stand «betongstuntet».
– Det startet med at vi som er faglærere på VG1 hadde lyst til å gjøre noe for å øke rekrutteringen til betong- og murerfaget. Vi inviterte derfor opplæringskontoret til EBA Byggopp og Murmesternes opplæringskontor til et samarbeid. I neste omgang var det Byggopp som tok kontakt med sine medlemsbedrifter Skanska og AF for å høre om de ville delta, sier Alvsåker.
Han er full av lovord for at bransjen stiller opp for skolen og de ferske elevene:
– Vi er veldig takknemlige overfor Skanska og AF som har bidratt med fire lærlinger som instruktører til betongøvelsen. I tillegg har de tatt imot elevene ute på to bygg- og anleggsprosjekter i to dager, slik at de får se hvordan det foregår ute i det virkelige arbeidslivet. Uten denne velvilligheten hadde ikke dette prosjektet latt seg gjennomføre, sier Alvsåker.
Betonglærling Carl Anders Forester (19) i AF har i underkant av ett år igjen av læretiden og er en av instruktørene på betongkurset.
– Jeg synes det er morsomt å instruere elevene. De har bare vært på skolen en uke, men de gjør det allerede veldig bra, sier Forester, som selv var elev ved bygg- og anleggsteknikk for to år siden.
For tiden jobber han på AFs anleggsprosjekt på Vamma kraftverk i Askim. Han han sikter seg inn mot fagbrev neste år og deretter videreutdanning.
– Jeg prøver å si til elevene at det er smart å skaffe seg en utdanning med fagbrev. Det er mulig å komme ut i jobb allerede som 18-åring og tjene egne penger, bli selvstendig og smake på voksenlivet. Det er ganske motiverende i seg selv, sier han til Byggeindustrien.
Christian Andre Johansen er avdelingsleder for Egenproduksjon Bygg Oslo i Skanska og har fulgt elevene på det praktiske betongkurset, samt ute på Skanskas boligprosjekt på Ensjø Torg. Skanska har bidratt med to av lærlingene som instruktører på betongkkurset
– Bransjen trenger fagfolk for å bygge med god kvalitet og for å ivareta HMS. Vi er opptatt av å sikre god rekruttering og er glade for å kunne bidra med to av våre lærlinger i dette betongprosjektet, sier Johansen.
Han legger til at konsernet gjerne stiller opp på lignende opplegg fremover.
– Skanska ønsker å vise ungdom hvilke yrkesmuligheter som finnes i vår bransje, både på betong, tømmer og andre fag. Derfor vil vi fortsette den tette og gode dialogen med skolene og opplæringskontor for at vi skal kunne gjøre lignende «stunt» som dette på Hellerud også til neste år, avslutter han.