Ny rekord: 166 lag løp for byggenæringen mot kreft
På lørdag stilte 166 lag og nærmere 2500 løpere fra byggenæringen til start i Holmenkollstafetten til støtte for Kreftforeningen.
Ett av lagene var AF Anlegg Follobanen, som Byggeindustrien møtte like etter veksling på fjerde etappe.
– Vi har vært med en gang tidligere. Ambisjonene er å slå tiden fra forrige gang, og å bli litt bedre enn sist, sier Åsmund Rykhus i AF Anlegg.
Han jobber som HMS-KS ingeniør på Follobanen, og har sammen med kollega Arnstein Viker akkurat gjort unna sin etappe i strålende sommervær i området Bislett og St.Hanshaugen.
Hva synes dere om å løpe for kreftsaken?
– Det er en vanvittig viktig sak, og det er veldig positivt å kunne få være med på dette. Vi har knapt noen viktigere sak i Norge, i og med at det rammer så mange. Folk som jobber i byggenæringen er spesielt utsatt, sier Viker, som til daglig jobber som verksmester for AF Anlegg.
Begge to påpeker det innen anleggsbransjen er høy kreftrisiko.
– Når man jobber med tunneldriving blir man eksponert for mange stoffer og gasser i grunnen som kan være farlige og utgjøre en stor kreftfare. Mange utsettes for dette over lengre tid, uten å være klar over farene. Det veldig viktig å være bevisst på dette, sier Rykhus.
Byggeindustrien møtte også flere andre lag fra næringen ute i løypene som synes det er flott å kombinere fysisk utfoldelse, høy sosial faktor og samtidig støtte en god sak.
– Dette er kjempegøy. Nå har vi gjort en god innsats og kan feire med god samvittighet, sier en glad gjeng fra Mapei, som løp på det ene laget til lim- og fugemassespesialisten fra Sagstua.
Det er sjette året på rad at byggebransjen deltar i egen pulje i Holmenkollstafetten. Puljen ble etablert i 2013, etter at BackeGruppen sammen med Kreftforeningen og arrangøren IK Tjalve inngikk et samarbeid og samlet bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen i et krafttak mot kreft under vårens store løpefest i hovedstaden.
Fra en forsiktig start med 66 lag i 2013, er det i 2018 en økning på 100 lag.
– At vi etter seks år har rekordmange deltakere fra byggebransjen som løp Holmenkollstafetten og samtidig støtter kreftsaken, er helt fantastisk, sier markedssjef Ellen Døvle Kalland i Kreftforeningen, til Byggeindustrien.
Hun kan fortelle at etter helgens stafett har Kreftforeningen samlet inn nærmere to millioner kroner fra byggebransjen gjennom den ekstra gaven lagene gir i tillegg til startavgiften.
– Samarbeidet med BackeGruppen, Tjalve og byggebransjen i forbindelse med Holmenkollstafetten er utrolig verdifullt for oss på mange måter. Dette er et lavterskelarrangement hvor alle kan delta. Vårt mål er at de som blir med på stafetten tenker litt ekstra over sin egen helse. Fysisk aktivitet kan bidra til å forebygge kreft, sier Døvle Kalland.
Hun poengterer at Kreftforeningen helt avhengige av store og små bidrag.
– Vårt arbeid er basert på innsamlede midler og gaver, så denne støtten fra er veldig viktig og med på å bidra til at nye behandlingsmetoder utvikles raskere og at stadig flere overlever sykdommen, avslutter hun.
Vinneren av Byggebransje-puljen ble AF Offshore Decom 2 med tiden 1.02.56, på andreplass kom Norconsult Bygg og Anlegg med 1.03.43 og på tredje kom Bonum AS med tiden 1.06.15.
(Forøvrig kom Byggeindustriens eget lag på 69. plass med tiden 1.17.28.)
Holmenkollstafetten ble arrangert for 88. gang, med 3092 lag og mer enn 46.380 deltakere. Stafetten har 15 etapper og en total lengde på 18450 meter.