Flytebadstuen «Trosten» er tegnet av Munch-arkitekt Estudio Herreros og skal pryde vannkanten like ved det ikoniske Oslo-bygget. AF Håndverk-selskapet Oslo Prosjektbygg er entreprenør på det som, ifølge dem selv, blir verdens første universelt utformede flytebadstu.
Bygget er omtrent 70 kvadratmeter stort, kunstferdig utformet og en del av et hett nisjemarked.
– Nå fester vi bygget til flåten, så vi må bore så mye vi kan og plassere boltene med lim, slik at alt sitter som det skal. Det er veldig kult og veldig spennende å jobbe her, smiler formann Dariusz Czeslaw Pakosz i Oslo Prosjektbygg.
Sammen med tømrerlærling Balder Arin Nilsen jobber han med å feste trekonstruksjonen til betongflåten som badstuen står på.
Byggestart på land på Grønnlikaia i Oslo var i desember i fjor, og bygget ble heiset på plass på flåten like ved kaikanten mandag 4. mars. Åpning planlegges til begynnelsen av mai på den andre siden av Sørenga, like ved Munch-museet.
– Det blir en storslått åpningsfest. Dette er jo en superbastu. Det er verdens første flytebadstu som er universelt utformet, og vi har hatt samtaler med både Norges blindeforbund og Norges handikapforbund om utformingen. Vi har balansert ventilasjon inne i badstua, så det skal være lik temperatur for de som sitter på første rad som for de som sitter øverst, forteller prosjektleder og daglig leder Marianne Fossum i Oslo Prosjektbygg.
Betongflåten som bygget står på, er støpt i Mo i Rana og fraktet til Oslo med båt. Betongkonstruksjonen veier alene rundt 40 tonn.
Prosjektet er et samarbeid med entreprenør Oslo Prosjektbygg, byggherre Oslo Badstuforening, arkitekt Estudio Herreros og Norsk Hydro, som leverer resirkulert aluminium til fasadene i bygget.
– Det handler mye om vektbalanse og vektbegrensninger. Vi er en tømrerentreprenør, og vi har i utgangspunktet ikke noe kompetanse på å bygge båt, som dette egentlig er. Men vi har hatt veldig godt samspill fra starten av med RIB og arkitekt for å få dette til, sier Fossum.
Arkitekt Estudio Herreros står også bak Munch-museet, en av badstuens nærmeste naboer.
– Den populære badstulandsbyen som ligger i nærheten av det nye Munch-museet, opplever rekordtrafikk, og holder på å bli et sentralt punkt i utviklingen av havnepromenaden i Oslo. Med sin distinkte utforming, inkludert et åpent amfiteater på taket, vil den universelt utformede badstupaviljongen bli et nytt senter i landsbyen, skriver arkitekt Jens Richter til Byggeindustrien.
– Vi sikrer lavt karbonfotavtrykk ved å bruke materialer som resirkulert aluminium i fasaden, tre og resirkulert terrazzo- og gummifliser. Dette lille bygget viser forpliktelsene våre til miljøbevisst design, legger Richter til.