Rimol Miljøpark i Trondheim kan produsere sertifisert tilslag av renset og resirkulerte forurensede masser i ny betong og asfalt.
Foto: AF Gruppen
NCC og AF tror på asfalt med gjenbrukt tilslag
I sommer la NCC de første lengdene med en ny asfalt med inntil 95 prosent vasket tilslag fra delvis AF-eide Rimol Miljøpark i Trondheim. Begge de to entreprenørkonsernene ser store muligheter for miljøasfalt i Norge.
Denne artikkelen er over fire år gammel.
Det skriver AF Gruppen i en pressemelding torsdag.
Rimol Miljøpark i Trondheim er, ifølge pressemeldingen, det første gjenvinningsanlegget i Norge som kan produsere sertifisert tilslag av renset og resirkulerte forurensede masser i ny betong og asfalt. Dette har åpnet for nye muligheter for å ta i bruk gjenbruksprodukter i morgendagens byggematerialer, og i juni ble første lengdene av en ny miljøasfalt lagt i Trondheim av NCC.
Miljøasfalten ble laget sammen med NCC Industry. som har utviklet flere asfaltresepter som gir mulighet for bruk av inntil 95 prosent vasket tilslag. Miljøasfalten viste seg å fungere godt både i produksjon og ved utlegging, skriver AF Gruppen.
– Dette gir stort potensial for å få asfalten inn i en helt annet sirkulært perspektiv enn tidligere tenkt mulig sier Joar Caspersen, direktør i NCC Industry.
Rimol Miljøpark er 50 prosent eid av AF Decom, og har etablert seg i Trondheim og på Nes og Jølsen på Østlandet. Miljøparkene vasker, sorterer og gjenvinner masser som tidligere har blitt levert til deponi. Den AF-utviklede renseteknologien lar, ifølge pressemeldingen, anleggene motta og gjenvinne alle typer masser lokalt, og deretter levere rene og godkjente produkter som strøsand, pukk og tilslag til asfalt.
– Vår bransje henger igjen i fortiden når det gjelder å benytte de sirkulære mulighetene som finnes. Nå lykkes vi med å skape fullverdige materialer til nye produkter. Dette gir konkurransekraft og bidrar samtidig til en bærekraftig bransjeutvikling. Trondheim er en foregangskommune i bruk av bærekraftige og sirkulære produkter. Til vinteren sikres også glatte veier med resirkulert strøsand fra Miljøparken. Flere andre kommuner ser nå i samme retning, sier Eirik Wraal, konserndirektør for Energi og Miljø i AF Gruppen.