Illustrasjonsfoto.
A-krimsenteret avdekket to kriminelle nettverk
I fjor avdekket A-krimsenter Tønsberg to kriminelle nettverk i Telemark, Buskerud og Vestfold, og to privatpersoner er holdt medskyldig for kjøp av svarte håndverkertjenester.
De kriminelle nettverkene er ifølge A-krimsenteret identifisert gjennom kartlegging og kunnskapsbygging i et tett samarbeid mellom etatene som deltar i samarbeidet.
A-krimsenteret og Skatteetaen ønsker ikke å kommentere hvorvidt selskaper og personer fra byggenæringen er involvert, men de opplyser at nettverkene består av flere selskaper som samarbeider om kriminaliteten på tvers av fylkesgrenser og bransjer. Senteret har identifisert flere bakmenn med knytninger til hverandre.
- Her snakker vi om godt organiserte nettverk som systematisk bryter regelverket. Vi jobber nå for å ta ut disse aktørene fra markedet. Vi kan ikke si så mye om dem, men de skal få merke at vi følger opp tett, sier koordinator Helle Hartz Hagen i en pressemelding.
Hun understreker at etatene tar i bruk alle sine virkemidler på en samordnet og effektiv måte for å slå ut aktørene.
Kunder holdes ansvarlig for svart arbeid
A-krimsenteret har også holdt to privatpersoner medskyldig i kjøp av svarte tjenester, fordi de visste eller burde visst at håndverkeren kom til å unndra omsetningen fra beskatning.
Kjøper du tjenester fra et firma og betaler mer enn 10.000 kroner i kontanter, så kan du bli regnet som medansvarlig hvis firmaet unndrar skatter og avgifter, opplyser A-krimsenteret.
- Kjøper kan i verste fall bli siktet for medvirkning i saker som dette. Det er viktig at folk er klar over dette, slik at de tenker seg om før de kjøper tjenester av useriøse og kriminelle aktører . Hadde de betalt via bank, så hadde de sluppet å måtte betale for håndverkerens unndragelser, sier Hartz Hagen.
- Innsatsen nytter
A-krimsenteret ble opprettet sommeren 2017 og består av medarbeidere fra politiet, Skatteetaten, Arbeidstilsynet og NAV. Gjennom at flere etater samarbeider kan man gjøre bredere kontroller, og man gjør det vanskeligere for de useriøse aktørene.
- Vi ser gode effekter av innsatsen vår, og at noen bedrifterinnretter seg etter regelverket når vi har vært på kontroll. Dagen etter en aksjon vi hadde mot en entreprenør i byggebransjen betalte en av de kontrollerte virksomhetene en utestående gjeld på én million kroner. Det viser at kontrollene både avdekker kriminelle og kan få dem som prøver å lure seg unna på bedre tanker, sier Hartz Hagen.
A-krimsenteret jobber etterretningsbasert for å finne aktører i arbeidslivet som utgjør størst trussel.
Senteret har egne operative grupper i hvert av fylkene som er mye ute i markedet for å kartlegge og bekjempe kriminalitet i arbeidslivet.
Arbeidet består også av å gi informasjon og veiledning, blant annet for å sette utenlandske arbeidstakere i stand til å kjenne sine rettigheter og plikter i Norge.
Mange utenlandske arbeidstakere utnyttes grovt i arbeidsforholdet sitt.
- Vi henger på de kriminelle for at de ikke får ro på seg. For å bli kvitt dette samfunnsproblemet trenger vi drahjelp fra forbrukerne. Krymper vi markedet for de som driver ulovlig, har vi gjort mye, sier Hartz Hagen i meldingen.
Nøkkeltall for a-krimsenteret 2018:
- I fjor hadde a-krimsenteret 494 løpende utebesøk og gjennomførte 690 ID-kontroller.
- Totalt ble det gjennomført 10 aksjoner der 121 virksomheter og 161 arbeids- og byggeplasser ble kontrollert. Til sammen 510 personer ble kontrollert.
- 18,2 millioner i skyldte skatter og avgifter er sikret gjennom arrest og utlegg.
- 34 personer er utvist fra landet.
- 35 personer og virksomheter er anmeldt.
- 45 HMS-kort inndratt
- 236 000 kroner innkrevd fra NAV
Fakta A-krimsenteret i Tønsberg
- A-krimsenteret i Tønsberg ble åpnet i 2017, et tverretatlig samarbeid for å bekjempe kriminalitet i arbeidsmarkedet i Buskerud, Vestfold og Telemark.
- Etatene som deltar i samarbeidet er Arbeidstilsynet, Skatt sør, Sør-Øst politidistrikt, NAV Kontroll og skatteoppkreverne. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker.
- Målet med samarbeidet er å avdekke, forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet. Dette kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.