Rototec

24.000 meter energibrønner planlagt for det nye sykehuset i Stavanger

Hele 96 energibrønner i fjell skal bores for å varme opp og kjøle det nye sykehuset som skal bygges på Ullandhaug i Stavanger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er selskapet Rototec AS som har fått kontrakten med å bore de 96 brønnene, som hver er 250 meter dype på sykehustomten, og blir liggende som energikilder under det 100.000 kvadratmeter store bygget.

- Geoenergi er en miljøvennlig og tilgjengelig energikilde som vi ser frem til å utnytte for å levere oppvarming og kjøling til det nye Stavanger universitetssjukehus. Det er rett og slett både imponerende og overveldende at vi får opp mot 24.000 meter med energibrønner, kommenterer Kari Gro Johanson, prosjektdirektør i SUS2023.

Rototec AS vant oppdraget med å bore energibrønnene til en samlet verdi på 10,6 millioner kroner inkludert mva.

- Vi er stolte over tilliten fra SUS2023, og gleder oss til å sette i gang arbeidene. Nå starter planleggingen og vi vil i løpet av høsten bore de første brønnene. Vi gleder oss til samarbeidet med Helse Stavanger som er et av flere sykehus i Norge som Rototec i den siste tiden har levert brønnpark til, sier Kim Ojanne, project director i Rototec AS.

- At SUS2023 velger å benytte varmepumper knyttet til bergvarme for oppvarming og kjøling viser anvendeligheten til geoenergi og vil bety store kostnadsbesparelser i driftsfasen samt et mye hyggeligere miljøregnskap, sier Lasse F. Isaksen, Geoenergi-konsulent i Rototec AS.

Det er nå også klart at Therma Industri leverer varmepumper til SUS2023.

Therma skal bidra med varmepumper til de 96 energibrønnene som skal bores for varme og kjøling av nye sykehuset i Stavanger. Kontrakten har en verdi på knappe 11 millioner kroner inkludert mva.

Therma Industri skal levere fire varmepumper for å høste energien fra de dype geobrønnene som skal bores i grunnen under sykehuset.

- Varmepumper med energi fra berggrunnen under sykehusbygget og tomten vår vil gjøre at vi får tilgang til varme og kjøling som sikrer en smart og grønn drift av sykehuset. V i ser frem til å få montert varmepumpene, som er en sentral del av kjøle- og varmeanlegg for SUS 2023, sier prosjektdirektør for SUS2023 Kari Gro Johanson.

Varmepumpene fra Therma Industri skal høste energi fra

brønnene Rototec AS skal bore, der arbeidet starter i høst.

- Vi skal levere vår del av systemet når brønnene er boret. Det betyr at vi setter inn fire varmepumper i en teknisk sentral i bygget. Dette kobles deretter til byggets anlegg for oppvarming og kjøling. Selve bygget skal ha såkalt passivhusstandard, noe som i seg selv gjør at det blir en jevn og god temperatur i sykehuset uavhengig av årstid, sier Stein Terje Brekke, administrerende direktør i Therma.

Powered by Labrador CMS