Det er økende oppslutning om den årlige strandryddingen i regi av Hold Norge Rent.
Foto: Bo Eide
10.000 rydder strendene
Tusenvis av frivillige deltar i helgens i strandrydding langs hele kysten. Engasjementet for å bekjempe marin forsøpling er økende.
Det skriver Newswire i en pressemelding tirsdag.
– Oppslutningen om disse dugnadene blir større år for år. Denne gangen regner vi med at 400 lokale aksjoner vil bli gjennomført ved hjelp av 10 000 frivillige, sier aksjonsleder Mali Hole Skogen i Hold Norge Rent.
Allerede fredag er skoleklasser og bedrifter i sving i fjæra, mens den offisielle aksjonsdagen er lørdag 10. mai. En rekke steder vil også dykkere delta.
– Hensikten med det vi gjør er todelt. Dels handler det om å gjøre en forskjell alle de stedene det ryddes. Samtidig gjennomføres en viktig kartlegging og rapportering, for å få oppdatert kunnskap om miljøproblemet langs strendene og på sjøbunnen, sier Skogen.
Hold Norge Rent er en nasjonal dugnad mot forsøpling, med deltakelse fra offentlige etater, frivillige organisasjoner og bedrifter. Problemet med marin forsøpling antas å være økende, heter det i pressemeldingen.
Enda mer søppel
– I de siste ukene har vi fått en del rapporter om at det er enda mer søppel enn i fjor, og at det mange steder ser styggere ut.
Den norske strandryddingen er en del av en internasjonal dugnad med utspring i den amerikanske organisasjonen The Ocean Conservancy. Nær ti millioner mennesker fra mer enn 150 land har deltatt.
– Prosjektets styrke er kombinasjonen av praktisk innsats og dokumentasjon av tilstanden. Når vi får oversikt over hva søppelet består av, blir det også lettere å jobbe med å forbygge problemet, sier Cecilie Lind, miljø- og kvalitetsdirektør i gjenvinningsbedriften Ragn-Sells.
Bedriften bidrar i flere av de regionale ryddeaksjonene og tilbyr containerservice der det er aktuelt.
– Marin forsøpling er et raskt økende problem i store deler av verden. Det kjenner ingen landegrenser og er en trussel mot livet på jorden. Derfor er det bra at de norske strandryddeaksjonene er forankret i et globalt prosjekt som stadig brer om seg, sier Lind.
Hele Europa med
Under fjorårets aksjon ble det ryddet norske strender tilsvarende en strekning på nesten 30 mil. 116.000 kilo avfall ble samlet inn. Plast i alle varianter utgjorde en stor del av funnene. Også byggematerialer, matemballasje, tau og isopor utgjorde tunge poster i resultatoversikten.
Det ble også gjennomført 34 dykkeraksjoner.
– Strandryddingen bidrar til å avdekke omfanget av en av vår tids virkelig store miljøutfordringer. Derfor er vi svært glad for at vi i år for første gang er koordinert i hele Europa. 10. mai er fra nå av European Clean-Up Day, sier Mali Hole Skogen.
Tiltaket er støttet av Europakommisjonen og gjennomføres i regi av nasjonale organisasjoner i de fleste europeiske land.
– Dette er i ferd med å bli en virkelig folkebevegelse, der Norge har vært tidlig ute med å etablere en god tradisjon.