Otterbechkvartalet

Foto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: BlinkskuddFoto: Blinkskudd
Backelogo

Backelogo

GannTre

GannTre

PederEVik

PederEVik

SandnesTak

SandnesTak

HTHlogo

HTHlogo

På Byhaugen i Stavanger har Backe Rogaland realisert et boligprosjekt med 38 leiligheter, dagligvarebutikk og parkering, på en gammel butikk-tomt.

Fakta

Sted: Byhaugen i Tasta bydel, Stavanger

Prosjekttype: Næring og bolig

Bruttoareal: 6.400 kvadratmeter

Byggherre: Randabergveien Utvikling

Totalentreprenør: Backe Rogaland

Kontraktssum: 130 millioner kroner ekskl. mva.

Arkitekt: Brandsberg-Dahls Arkitekter

LARK: At Site

Prosjektering VA og konstruksjon: Sweco

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Kolnes Maskin l Tømrer: Gann Tre l Taktekking: Sandnes tak l Stålkonstruksjoner, rekkverk utvendig og balkonger: Riska sveis l Blikkenslager og beslag: Lie Blikk l Alu. fasader og vinduer: Rogaland blikk og Rubicon l Maling: Malermester Peder E. Vik l Fliser: Fagmur og Flis l Rør og elektro: Nærbø Rør og Elektro l Ventilasjon: Aase Rør l Prefab betong: Hå Element l Rekkverk og håndløpere innvendig: Lie Glass l Lås og beslag: Arexa l Heis: Otis l Sedum: Bergknapp l Boder: Garda l Porter: Port & Dørsenter l Kjøkken, bad og garderober: HTH l Parkett: Bo Andrén l Flis: Fagmur og Flis

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byhaugen er et veletablert boligområde, opp fra og på vestsiden av Stavanger sentrum. Bebyggelsen er i hovedsak fra etterkrigstiden. Her ligger eneboliger og rekkehus, med fine hageflekker foran, i en solvendt skråning opp fra hovedveien.

Otterbechkvartalet ligger på en hjørnetomt, hvor det opprinnelig var en butikk med tilhørende parkeringsplass. Prosjektet består av tre separate boligblokker, plassert i en hesteskoform, med et gårdstun midt i. Tunet åpner seg mot sørvest og har godt innslipp for sol, men er likevel skjermet mot de kalde vindretningene. Åpningene mellom byggene slipper inn lys og luft, og danner naturlige passasjer.

Trangt og en tøff start

Byggestart var februar 2022. Den 15. mars i år overleverte totalentreprenør Backe Rogaland samtlige 38 leiligheter i Otterbechkvartalet med null feil.

– Det klapper vi oss selv litt på skulderen for. Dette har vært et usedvanlig krevende prosjekt. Byggeplassen var så trang at vi verken hadde plass til rigg eller plassering av materialer og verktøy, i tillegg fikk vi en utfordrende start, forklarer Steinar Gysland. Han var Backes prosjektleder for den siste delen av prosjektperioden.

God utnyttelse av tomten fordret bygging opp mot nabogrensen. I forbindelse med grunnarbeidet oppsto det imidlertid utfordringer knyttet til selve fjellgrunnen, og utrasing fra både naboeiendommer og tilliggende kjørevei. Det fordret sikringstiltak, og en uventet kronglete start. Også en bunnledning, som lå over tomten og måtte flyttes, førte til at de kom litt på hælene fra starten, ifølge Gysland.

Berømmer aktørene

Likevel har de klart å levere avtalt tid, og med null feil.

– Det var heller ikke noen skader på byggeplassen, verken hos våre egne eller blant innleide. Det er vi selvfølgelig takknemlige for og stolte av, svarer prosjektlederen.

Han understreker at de som totalentreprenør har opplevd et svært godt samarbeid med underentreprenørene, preget av at alle arbeidet mot ett felles mål; å overlevere kvartalet med null feil og til riktig dato.

– Til tross for at vi mistet en måned i oppstarten, var vann, varme og lys på plass 14 dager før overlevering. De siste to ukene kunne vi gå over leilighetene for å flikke på de siste detaljene. Dermed var alt i topp stand ved overtakelse, beskriver han.

Smil og glede

Steinar Gysland anslår at han var med på over 80 prosent av overtakelsene, som han beskriver som trivelige opplevelser. Der får de treffe kundene på den arenaen som kanskje er den viktigste for mange. Fordi boligkjøp er en betydelig avgjørelse og investering, har Backe Rogaland også gjort tiltak som gjør at selve overtakelsen skal oppleves som verdig og formell for den enkelte boligkjøper.

– Med en utfordrende start er det spesielt givende å få lande alt med en god avslutning for alle aktører og kundene. Vi har også hatt et spesielt godt samarbeidet med K2 Bolig, som sammen med Coop er eier av utbyggerselskapet Randabergveien utvikling. Jeg må få berømme dem. K2 Bolig har virkelig gjort alt det de kan for å ha et godt samarbeid med oss, og for at kundene skal få en god opplevelse på selve overtakelsen, understreker prosjektlederen fra Backe.

Blokkene er på fem etasjer, og ligger tilpasset i det stigende terrenget, slik at en på oppsiden av prosjektet er på nivå med den omkringliggende gaten, Jens Otterbechs vei. Inngangen til boligblokkene er fra andreetasje, hvor gårdstunet som danner felleshagen ligger.

Brandsberg-Dahls Arkitekter har latt seg inspirere av både farger og materialbruk i nabolaget. Samtidig ønsket de å bringe farger inn i den moderne arkitekturen. Derfor har de valgt å gi byggene hver sin farge.

Nærhet til det meste

Arkitektene har også lagt vekt på å skape en god variasjon i leilighetene, slik at de kan passe for mennesker i alle aldre og livssituasjoner. En fellesnevner er god utsikt og åpenhet. Allerede fra leilighetene i 2. etasje er det godt utsyn mot innseilingen til Stavanger og Ryfylkefjellene bak denne.

På bakkeplan ligger en Coop Extra-butikk. Det er parkering for butikken og boligene i både første- og underetasjen. I henhold til reguleringsplanen er det 50 prosent parkeringsdekning. I Otterbechkvartalet er det også sykkelparkering for 266 sykler. Her er det i tillegg parkeringsplasser for transportsykler og eget vaskerom for disse, med plass til reparasjon.

Tiltak mot lyd

Kvartalet er bygget i stedstøpt betong fra underetasjen til og med over taket i femteetasje. I bygget er det etablert ekstra tykke dekker, for å hindre lydgjennomgang. Backe har fått foretatt lydmålinger. Alle verdiene ligger langt innenfor gjeldende krav, både når det gjelder lyd mellom leilighetene og fra butikken og opp.

– I butikken har vi skilt gulvet fra den øvrige konstruksjonen, for å hindre at lyden fra jekketraller som trilles over flisegulvet forplanter seg til resten av bygget, forklarer Steinar Gysland.

Lokal energiløsning

I leilighetene er det enstavsparkett i oppholdsrommene og malte gipsvegger. Kundene kunne velge veggfarge innen et visst fargespekter. Våtrommene er flislagte. Ytterveggene er isolert trestenderverk med kledning av tre. Takene er dekket av sedum. Et nærvarmeanlegg i kvartalet, basert på varmepumpe med luft til vann, leverer energi til oppvarming av boligene og forbruksvann. I leiligheten blir energien distribuert via vannbårent anlegg i baderomsgulv og viftekonvektor i stuen.


Flere prosjekter