Lekker boligen din varme?
Enova vil undersøke hvor mye varme som lekker fra norske boliger. Et utvalg hjem får støtte til såkalt termografering. (Se video)
– Spesielt i vintermånedene, når temperaturforskjellen inne og ute er størst, kan det være store energitap i boliger. Vi tror mange vil bli overrasket når de ser hvor mye varme boligen deres lekker, og hvor lekkasjene er, sier spesialrådgiver Sverre Heimdal i Enova.
Termografering er en metode for å avdekke mangelfull isolering, kuldebroer og luftlekkasjer. Undersøkelsen utføres av en termograf som analyserer bilder tatt med et spesialkamera som ser temperaturforskjeller.
– De nye byggeforskriftene setter høyere krav til tetthet i boliger og vil nok gjøre termografering mer vanlig. Vi håper folk kan få øynene opp for hvordan en relativt liten investering kan gi lavere strømregning og økt bokomfort, sier Heimdal.
Små tiltak
Termografering kan avsløre lekkasje og fukt i bygningsisolasjon, brudd eller jordfeil i varmekabler, hull i vannrør for vannbåren varme og utetthet i vinduer og dører.
– Når du skal kjøpe bolig er det fort gjort å ende opp med katta i sekken. Spesielt gamle boliger kan ha mye trekk, og det er ikke behagelig å bo et sted hvor man føler man alltid fryser, sier seniortermografør Karl H. Grimnes i Termografi og Måleteknikk AS.
Han mener det i mange tilfeller er enkle tiltak som kan utgjøre store forskjeller, hvis folk bare er klar over hvor problemet ligger.
– Termografering kan gi deg svar på hva som kan gjøres for å forbedre hjemmet ditt, både på kort og lang sikt. Etterisolering kan være kostbart, men i mange tilfeller kan fugemasse bak tak- og fotlister og nye tettelister på vinduer og dører være nok til å gi deg et bedre liv, sier Grimnes.
Hull i isolasjonen
Også helt nye boliger kan ha store varmelekkasjer, på grunn av dårlig håndverk.
– God isolasjon holder ikke kulda ute hvis det er blitt skåret hull i fuktsperren for å montere en lysbryter. I tillegg er dårlig montert plastfolie den vanligste årsaken til trekk. Luftlekkasjer kan trekke fuktighet inn i bygget og forårsake råteskader, sier Grimnes.
Han advarer mot feilmonterte downlights, som kan være store tapspunkter. I bad kan de gi fuktskader etter kort tid.
– Krev at entreprenøren tar en trykktest og termografering av boligen når den er ferdig. Da vet du at arbeidet er utført etter forskriftene, sier Karl H. Grimnes i Termografi og Måleteknikk AS.
En trykktest og termografering kan koste fra 5000 til 20 000 kroner avhengig av størrelsen på boligen.
Husstander kan få opp til 3000 kroner i tilskudd fra Enova ved å benytte en av termograførene Enova har avtale med, og som står oppført på Enovas hjemmesider.