Gir rentefrie lån til skoler og svømmebasseng
Regjeringen vil sette av 15 milliarder kroner i rentefrie lån til oppussing og bygging av skoler og svømmebasseng de neste åtte årene. (Se video)
Fornøyd med at rentefrie lån gjeninnføres
- Velkommen etter, lyder det fra opposisjonen på Stortinget etter at regjeringen vil tilby kommunene rentefrie lån for å fylle svømmebasseng og vedlikeholde skolebygg,
Ordningen med rentefrie lån ble fjernet av regjeringen på 2008-budsjettet fordi den mente kommuneøkonomien var så god at ordningen ikke lenger var nødvendig.
- Det som skjer nå, er vel en erkjennelse av at kommuneøkonomien ikke var så god likevel, sier både Ine Marie Eriksen Søreide (H) og Dagrun Eriksen (KrF) til NTB.
- Velkommen etter
De peker også på at skolebygg og basseng var en av kampsakene ved valget i 2005.
- Det har ikke skjedd noe før nå. Nok en gang skyver regjeringen en av sin valgløfter ut i neste periode, sier Eriksen Søreide.
- Velkommen etter. Dette er forslag vi har hatt på vårt alternative budsjett hvert år. Men det er gledelig at det nå skjer noe. Nå kan kommunene ta fram igjen planer som ble lagt i skuffen da ordningen ble fjernet, sier Dagrun Eriksen.
- Legger ansvaret på kommunene
Nestlederen i Stortingets finanskomité, Ulf Leirstein (Frp) mener forslaget er en erkjennelse av at regjeringen ikke følger opp egne løfter, men skyver ansvaret over på kommunene.
- Jens Stoltenberg (Ap) klarte aldri å fylle landets svømmebassenger slik han lovet i valgkampen. Med ordningen som nå lanseres, legger han skylden på kommunene dersom bassengene ikke blir fylt opp, sier han.
Venstre er glad for forslaget, men kritisk til at det har tatt lang tid å få det på plass.
- Venstre har flere ganger fremmet forslag om dette, men aldri fått støtte, sier Odd Einar Dørum (V).
Han er fornøyd med at det kommer på plass en finansieringsordning til vedlikehold av skolebygg.
- Det er på høy tid vi får en finansieringsordning som kan bidra til å sikre elever og lærere bedre arbeidsforhold, sier Dørum.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kunnskapsminister Odd Vegar Solhjell (SV) tok onsdag turen til Stange skole i Hedmark for å presentere ett av flere drypp fra statsbudsjettet neste uke.
Etter møtet med elleville stangeelever kunne de to fortelle at de vil legge fram et forslag for Stortinget om å sette av 15 milliarder kroner i rentefrie lån til oppussing og bygging av skoler og svømmebassenger de neste åtte årene.
- Dette er meget gunstige lån, hvor staten dekker langt over 40 prosent av regningen, påpeker Stoltenberg.
- Dette er et spleiselag der vi bidrar med en veldig stor del, og det er dermed en sterk oppfordring til kommunene om å prioritere å pusse opp eller bygge nye skolebygg og svømmebasseng, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.
Øker kommunepotten
Det er Husbanken som får ansvaret for ordningen. Til neste år er investeringsrammen satt til 2 milliarder kroner for prosjektering og planlegging.
Under den forrige runden med rentefrie lån fra staten ble det pusset opp over 1.200 skoler.
- Vi håper på et tilsvarende løft nå. Det er opptil kommunene hvordan de vil bruke pengene. Om de vil bruke dem på noen få store prosjekter, eller mange små, sier Solhjell.
Stoltenberg varslet også at kommunene vil få økt sine bevilgninger med flere milliarder kroner i neste års statsbudsjett.
- Dermed får de dobbelt opp, og har mulighet til å gjøre et løft for skolesektoren, sier han.
Fyller basseng
I forhold til den forrige ordningen med rentefrie lån til skolebygg, har regjeringen denne gang også inkludert svømmebasseng i potten.
Regjeringen har møtt mye kritikk for ennå ikke ha klart å oppfylle 2005-valgkampens svært uttalte løfte om å «fylle landets skolebasseng».
Ved skolestart viste en rapport at minst 248 bassenger fremdeles er stengt eller har redusert drift.
- Vi vil med dette vise at vi er en regjering som er for basseng, også med vann i, spøkte statsministeren, uten å ville gi et konkret tidspunkt for nå alle bassengene blir fylt med vann.
- Men vi er på rett vei. Bare den siste tiden har 70 basseng enten blitt pusset opp, fylt med vann igjen eller blitt bygget, sier Stoltenberg.
Slipper 33 millioner i renter
Stange-ordfører Nils A. Røhne (Ap) er svært godt fornøyd med tiltakspakken fra sin egen regjering.
- Det var dette vi hadde håpet og ventet på, og det vil gi oss en letter jobb med å finne midler til prioriterte oppgaver, sier Røhne til NTB.
Basert på elevtallet i Stange kan kommunen belage seg på å få et lån på rundt 46 millioner kroner, hvor staten tar renteutgiftene på 33 millioner kroner.
Røhne sier han tror kommunene vil ha råd til å ta opp lånene.
- Vi har jo rett og slett ikke råd til å la være, fastslår han.
I pressemeldingen fra regjeringen står det følgende:
Regjeringen etablerer en ny ordning for investering i skolebygg og svømmeanlegg. Investeringsrammen for kommuner og fylkeskommuner vil være på 15 milliarder kroner over åtte år. To milliarder vil kunne brukes i 2009.
- Elever og lærere har krav på et godt fysisk arbeidsmiljø som gir gode vilkår for undervisningen. Derfor foreslår vi en ny satsing på skolebygg og svømmeanlegg, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Ordningen skal forvaltes gjennom Husbanken og innebærer at kommuner og fylkeskommuner kan ta opp lån til rehabilitering og investering i skolebygg og svømmeanlegg, og at staten dekker alle rentekostnadene.
- Det er viktig at skoleeiere er sitt ansvar bevisst i forhold til sine eiendommer. Men også regjeringen ønsker å stille opp for å understøtte skoleeiernes ansvar på dette området, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.
Den nye ordningen med kompensasjon av renteutgifter er en direkte oppfølging av Soria Moria-erklæringen, der regjeringen varsler at de vil videreføre og forsterke innsatsen for oppussing av skolebygg. En liknende ordning ble innført for perioden 2002-2009. Den nye ordningen omfatter både rehabilitering, nye skolebygg og svømmeanlegg.
Flere rehabiliterings- og investeringsprosjekter har siden 2002 dratt nytte av ordningen. Nyere undersøkelser viser likevel at etterslepet når det gjelder vedlikehold ved kommunale skoler fremdeles er omfattende.