Innleiedebatten lever videre
Stemmegivningen i en sak som omhandler et forslag om å forby innleie i Oslo, Viken og Vestfold ble nylig stemt ned i Stortingets arbeids- og sosialkomite. Men Ap, Sv og Sp støttet Rødts forslag om å innføre et forbud i denne delen av landet, og dette kan dermed bli en realitet om vi får et regjeringsskifte etter valget neste høst.
Denne artikkelen er over tre år gammel.
Så selv om forslaget falt ved behandling nå, vil dette kunne få stor innvirkning på hvordan arbeidene må gjennomføres på byggeplassene i denne delen av landet om stortingsflertallet endres.
I fjor kom det på plass innstramminger i bruk av innleie av arbeidsressurser. Dette har allerede påvirket byggenæringens måte å arbeide på, og det er nå færre innleide arbeidere ute på byggeplassene og man jobber etter nye regler man har kommet overens om. Dette har selvsagt også i stor grad påvirket hverdagen for landets bemanningsbyråer, som har måttet justere hvordan de arbeider. Vedtaket som ble fattet i fjor har dermed absolutt hatt en effekt, og man har klart å få en balanse i forholdene slik at det legges opp til mindre bruk av innleid arbeidskraft, men at dette likevel vil bli tilgjengelig for aktørene som er avhengig av denne arbeidskraften for å få hverdagen og byggeplassene til å gå rundt. Ikke minst vil dette kunne være viktig i topp-perioder ute på byggeplass – og kan være en god løsning i visse situasjoner. Samtidig er det også viktig at næringens aktører ser viktigheten av et regulert arbeidsliv for å bygge opp en faglig kompetanse og en stolthet rundt yrket – og ikke minst vil dette være viktig i et rekrutteringsperspektiv.
Men vi tror det er viktig at man ikke får et svart/hvitt-bilde på disse forholdene. Det gjeler å finne en riktig balanse, der man også får mulighet til bruke innleie der det trengs. Får man et generelt forbud vil det kunne skape utfordringer visse steder, og vil bety en betydelig omlegging i forhold til hvordan det fungerer i dag. Det er heller ikke gitt at seriøsiteten i markedet blir bedre med et forbud – de useriøse vil uansett kunne snike seg unna, og gevinstene kan fortsatt bli stor for de som ikke følger reglene. Samtidig kan vi oppleve mer bruk av underentrepriser i stedet ansatte gjennom bemanningsbyråer.
Det er også tidligere mer enn antydet at et forbud kan bli aktuelt, i hvert fall om forholdene ikke endrer seg. Nå åpnes det likevel altså for et generelt forbud om det blir et regjeringsskifte. Det er selvsagt ikke gitt at dette faktisk vil skje, men det er helt klart sannsynlig. Dette er noe næringens aktører må ha i tankene når de skal organisere sine byggeplasser og kompetansebehov fremover. Dette er en debatt som utvilsomt vil følge oss inn mot valget, så gjenstår det å se hvor stor del av den offentlige debatten dette spørsmålet faktisk blir når andre viktige saker også løftes opp. Men det er liten tvil om at dette vil bli viktig for rammebetingelsene for aktørene på Østlandet.