Fullt hus da kranfolket samlet seg om sikre løft i bygg og anlegg
Interessen og engasjementet er stort for å få ned antall uønskede hendelser og ulykker ved bruk av kran og løfteutstyr.
Kranteknisk forening
Kranteknisk forening (KTF) jobber for sikkerhet i kran- og løftebransjen. Foreningen har utarbeidet en egen standard «Sikker bruk av løfteutstyr i landbasert industri, bygg og anlegg».
I 2016 etablerte KFT et eget løfteforum, Sikre løft i bygg og anlegg (SLBA) som skal ivareta god HMS ved gjennomføring av løfteoperasjoner innen bygg og anleggbransjen. Her står KFT-standarden sentralt, og kompetanse er ett av flere sentrale temaer som tas opp på samlingene.
Forumet samler både entreprenører, byggeledere, kranførere og andre fra næringen.
Nærmere 60 deltakere var samlet i Vika Atrium i Oslo tirsdag da Kranteknisk Forening (KTF) for sjette gang arrangerte sitt forum Sikre løft i bygg og anlegg (SLBA).
Forumet er en møteplass for entreprenører, byggherrer, HMS-ledere, byggeledere, kranførere, og jobber for å ivareta god HMS ved gjennomføring av løfteoperasjoner innen bygg og anleggsbransjen.
– Som forening har vi tidligere vært mest opptatt av det tekniske, forskrifter og krav. Bakgrunnen for at vi etablerte SLBA i 2016 er at ulykkene og hendelsene skjer ute i det operative kran- og løftmiljøet, og de skjer fordi folk begår feil i arbeidshverdagen, sier styreleder Hermod Pettersen i Kranteknisk forening til Byggeindustrien.
Han forteller at det var et behov for å etablere en møteplass hvor man kunne kommunisere direkte med bransjen og etablere en felles forståelse for hva som er sikre løft.
– Mye dreier seg om å belyse hva som er god praksis. Regelverket ivaretar noe, men det alene er ikke nok. Med funksjonsbasert regelverk er det mange muligheter til å gjøre egne valg, og vi jobber for å få etablert en praksis i hva som er gode valg for å redusere antall hendelser og ulykker, sier Pettersen.
Både han og styremedlem Trond Fossheim, som til daglig jobber som SHA-rådgiver i Vedal Prosjekt, er svært godt fornøyd med oppslutningen på forumet.
– Vi har fått med oss hele spekteret av deltakere fra hele landet, både kranførere, kranutleiere, byggherrer, entreprenører og HMS-folk – og både små og store aktører. Det tyder på at vi har truffet godt med programmet, sier Fossheim.
Han understreker også at Kranteknisk Forening er postive til å samarbeide med Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfSBA).
– Vi ønsker å bidra inn med det vi kan og fortsette med det arbeidet vi har startet på når det gjelder sikre løft i bygg og anlegg. Dette er også en mulighet for oss til å nå enda bredere ut, avslutter Fossheim.
På progammet var det blant annet innlegg om kompetansebevis og sikker kommunikasjon for utenlandske og fremmedspråklige arbeidstakere ved Arbeidtilsynet, Krav til dokumentasjon og kontroll i forbindelse med lastbærere ved Kranteknisk forening, Sikker håndtering av betongelelementer ved Betonglemementforeningen, Viktige fokusområder for å gjennomføre sikre lasteoperasjoner ved Vedal Prosjekt og Bruk av KTF-standarden ved Norsk Maskinkontroll.