Det ble gjort tilsyn på Dal Gård og Arbeidstilsynet varsler en rekke pålegg mot to selskaper i Smiths venner. Skjermdump: www.dalgjestegaard.no
Arbeidstilsynet varsler dugnadsomkamp etter Smiths venner-tilsyn - reagerer på bruk av bemannings-app
Arbeidstilsynet har varslet en rekke pålegg etter tilsyn hos et konferanseselskap og et dugnadsselskap tilknyttet Brunstad Christian Church. Tilsynet reagerer på stort dugnadsomfang og at organiseringen nå skjer gjennom menighetens bemannings-app.
På slutten av 2014 dokumenterte Byggeindustrien at Brunstad Christian Church, på folkemunne kjent som Smiths venner, gjennom en rekke selskaper drev dugnads- og bemanningsvirksomhet i hundremillioners-klassen.
På bakgrunn av artiklene valgte Arbeidstilsynet å gjøre tilsyn mot ett av dugnadsselskapene – Fjordteam.
Annonse
Hovedspørsmålet var om medlemmene i Brunstad kristelige menighet skulle regnes som arbeidstakere og ha allmenngjort lønn når de jobbet dugnad på allmenngjorte områder.
Arbeidstilsynet mente ja.
Menigheten mente nei.
Tilsynet endte den gangen med tre pålegg som alle ble påklaget av dugnadsselskapet Fjordteam.
Etter en langvarig kamp, ble påleggene til slutt omgjort i Arbeids- og sosialdepartementet etter at selskapet hadde gått til sak mot staten.
De mente i likhet med menigheten at dugnadsarbeiderne ikke kunne anses som vanlig ansatte.
I februar i år gjorde Arbeidstilsynet på nytt tilsyn i to selskaper tilknyttet Brunstad Christian Church der de på ny avdekket et stort omfang av organisert dugnadsvirksomhet.
Arbeidstilsynet gjorde først et fysisk tilsyn på restauranten Njord hvor ansatte og frivillige fra Dal Gård AS og Adal Multiservice AS jobbet.
Dugnadsselskapet Adal Multiservice er eid av konferanse- og overnattingsstedet Dal Gård AS, mens Dal Gård AS på sin side er eid av Brunstad Kirkelige Menighet Horten.
– De to virksomhetene har klare paralleller til Fjordteam AS, så i oppfølgingen av tilsynssakene har det vært naturlig å se hen til Fjordteam-saken, skriver regiondirektør for Arbeidstilsynet Sør-Norge, Arve Semb Christophersen i en e-post til Byggeindustrien.
Etter tilsynene hos Dal Gård AS i Horten og dugnadsselskapet Adal Multiservice AS, varsler nå Arbeidstilsynet ny kamp om den omfattende dugnadsvirksomheten i menigheten.
Omfattende tilsyn
I et 18 sider langt tilsynsbrev som ble sendt til dugnadsselskapet Adal Multiservice i begynnelsen av oktober, gir de blant annet selskapet varsel om pålegg der de be selskapet utforme et skriftlig utkast til arbeidsavtale for sine utleide dugnadsarbeidere.
Arbeidstilsynet ber også Adal Multiservice sette i verk tiltak som sikrer kontroll med arbeidstiden til dugnadsarbeiderne, samt sørge for at arbeiderne blir avlønnet i henhold til gjeldende lønns- og arbeidsvilkår som følger i allmenngjøringforskriften.
Det kommer frem i tilsynspapirene at Adal Multiservice sine dugnadsarbeidere også har vært leid ut til ILC Construction, hovedentreprenenøren på milliardutbyggingen på Brunstad.
Seks påleggsvarsler
Dal Gård AS på sin side får seks påleggsvarsler, både for bruken av dugnadsmannskaper, men også for brudd på arbeidsmiljøloven for egne ansatte i selskapet.
Dal Gård AS får påleggsvarsel om at de som arbeidsgiver skal utforme utkast til skriftlig arbeidsavtale for arbeidstakerne.
De får også påleggsvarsel om at de skal sørge for at det foreligger en skriftlig oversikt over arbeidstiden til den enkelte arbeidstaker.
De får også påleggsvarsel om at de som arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakerne får lønn i henhold til almenngjorte avataler.
I tillegg får de påleggsvarsler for flere mangler i tre av arbeidsavtalene til personer som er ansatt på Dal Gård og for, og for at to av de ansatte har hatt litt for lite fri i gitte arbeidsperioder.
Det kommer også frem i tilsynspapirene at Dal Gård brukte en dugnadsarbeider som bare var 15 år på tilsynstidspunktet.
Dal Gård avviser at det er vanlig at 15-åringer jobber for selskapet, og opplyser til Byggeindustrien at det heller ikke er mulig for personer under 16 år å melde seg på frivillig arbeid.
- Her står vi ovenfor et avvik fra våre interne retningslinjer og er en sak vi nå er i ferd med å undersøke for å finne årsaken til, opplyser Dal Gårds styrelder Knut Østern i en e-post til Byggeindustrien.
(Hele tilsvaret fra Dal Gård og Adal Multiservice kan leses lenger nede i saken.)
Reagerer på bemannings-app
Arbeidstilsynet sier bakgrunnen for påleggsvarslene er at de denne gangen kan dokumentere et enda større omfang av dugnadsvirksomhet enn hva de gjorde i Fjordteam-saken, noe de blant annet begrunner med at organiseringen nå skjer gjennom bemannings-appen Japp.
Appen er utviklet av et selskap eid av menigheten.
– Vi mener bruken av en «bemannings-app», hvor arbeidet organiseres og planlegges på en annen måte enn i Fjordteam-saken, er et helt sentralt punkt. Med en slik registrering av arbeidsoppgaver framover i tid mener vi det oppstår en slags «arbeidsplikt». Dette blir omtrent som en vanlig «plan for arbeidet» som det forventes følges av de som står oppført i oversikten. Det andre punktet som vi mener skiller seg vesentlig fra Fjordteam-saken er omfanget av arbeidet, skriver Christophersen i mailen til Byggeindustrien.
– Har dere noen gang sett et like organisert opplegg av dugnad som det dere ser i disse sakene?
– Nei, det har vi ikke, sier Christophersen.
– Hvor alvorlig ser dere på bruddene på arbeidsmiljøloven som dere gir pålegg for i saken mot Dal Gård?
– I Arbeidstilsynet mener vi selvfølgelig at alle virksomheter skal innrette seg slik at brudd på arbeidsmiljøloven unngås. De som her er påpekt er som nevnt forholdsvis vanlige i bransjen, så Dal Gård skiller seg ikke vesentlig ut her. Jeg har tidligere uttalt at vi oppfatter at de menighetseide virksomhetene så langt vi kan se tar HMS alvorlig både for ansatte og frivillige. Jeg har derfor tro på at vi får en god dialog med virksomheten om disse bruddene, svarer Christophersen.
Det er ifølge Arbeidstilsynet ikke uvanlig at de oppdager bruk av unge arbeidstakere hos andre aktører i bransjen.
– Funnene når det gjelder arbeidstid og unge arbeidstakere er funn vi også finner hos andre virksomheter i bransjen og de varslede påleggene på dette er pålegg vi ofte gir, ifølge Christophersen.
– Uenige i Arbeidstilsynets konklusjoner
Dal Gård AS og Adal Multiservice AS er ikke enige med konklusjonene til Arbeidstilsynet, men vil gå gjennom tilsynsrapporten grundig før de gir et endelig svar på påleggsvarslene.
Byggeindustrien har stilt Dal Gård AS en flere spørsmål om det som kommer frem i tilsynsdokumentene, blant annet om det er vanlig at 15-åringer jobber på dugnad for dem og når de tok i bruk en egen mobil-app for å kunne melde seg opp til dugnad.
De skriver i en e-post at de jobber med å svare på Arbeidstilsynets varsler om pålegg innen fristen 26. oktober. På nåværende tidspunkt kan de derfor bare gi en generell uttalelse.
– Dal Gård AS har hele tiden lagt stor vekt på å innrette oss etter lovverket, og sørge for at vi gjør tingene riktig. Vi har nå fått et varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet, og vil selvfølgelig behandle dette grundig. Vi er uenig med Arbeidstilsynets konklusjoner, men ut over dette må vi be om forståelse for at vi ikke kan kommentere innholdet i en pågående prosess der det enda ikke er besluttet å gi pålegg, skriver styreleder Knut Østern i Dal Gård til Byggeindustrien.
Videre legger han til:
– På spørsmålet om hvor vanlig det er at 15-åringer jobber viser rapporten at dette ikke er vanlig. Det er heller ikke mulig for personer under 16 år å melde seg på frivillig arbeid. Her står vi ovenfor et avvik fra våre interne retningslinjer og er en sak vi nå er i ferd med å undersøke for å finne årsaken til, skriver Østern.
I Adal Multiservice er de heller ikke enige i konklusjonene til Arbeidstilsynet.
– Adal Multiservice AS gjennomgår nå varselet vi har fått fra Arbeidstilsynet, og må be om forståelse for at vi ikke kan svare på detaljer i pågående prosess. Vårt selskap vil selvsagt alltid innrette oss etter gjeldende lovverk, men er uenige med Arbeidstilsynets konklusjoner, og vil derfor vurdere varselet nøye, skriver styret i selskapet i en e-post til Byggeindustrien.
Adal Multiservice omsatte i 2017 for 3,2 millioner kroner og hadde et resultat før skatt på 2,4 millioner.