Vi trenger bedre informasjonsflyt rundt HMS-kortene
HMS-kortene skal være et av de viktigste verktøyene i kampen mot arbeidslivskriminaliteten i byggenæringen. HMS-kortene har helt klart mange gode sider - men det er definitivt også et forbedringspotensial med løsningen.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Alle virksomheter som utfører arbeid på bygge- og anleggsplasser, både norske og utenlandske, er pålagt å utstyre sine arbeidstakere med HMS-kort. Kortet skal identifisere den enkelte arbeidstaker og opplyse om hvem som er vedkommendes arbeidsgiver.
Dette kravet om bruk av HMS-kort har medført at det er blitt bedre oversikt over hvem som til enhver tid befinner seg på byggeplassene. Det gir både ledelsen og arbeidskollegene innsyn i hvem som er innenfor byggeplassgjerdet – og skal være til hjelp for å bidra til å hindre uvedkommende å komme innenfor portene. Derfor er det uheldig at man ikke utnytter potensialet som ligger i dette viktige verktøyet godt nok. I dag fungerer ikke informasjonsflyten rundt kortene godt nok – noe som gjør at kriminelle aktører finner smutthull for å kunne fortsette sin ulovlige aktivitet i næringen. Dette er ekstra uheldig om man forventer at kortene nå skal vise riktig og oppdatert informasjon.
Skal man få bukt med dette problemet må informasjonsdelingen mellom de ulike offentlige etatene komme på plass i langt større grad enn vi ser i dag. Problemet er taushetsplikten. Denne hindrer de de ulike instansene fra å dele viktig informasjon - slik at man ikke kan bistå hverandre. Klarer man å finne en god løsning på dette – vil det kunne bli langt lettere å få HMS-kortet til å bli det viktige verktøyet alle ønsker det skal være. Man må se til å finne ordninger som gjør at taushetsplikten kan oppheves i tilfeller hvor kriminelle aktører risikerer å slippe unna – slik vi i dag ser i for mange tilfeller. Man må rett og slett finne en ordning slik at man kan knytte flere opplysninger til HMS-kortet og at det dermed kan bli lettere for vanlige entreprenører å utøve sin påseplikt på byggeplassen.
I den seneste utgaven av Byggeindustrien, som kommer ut i disse dager, forteller vi om hvordan dagens taushetsplikt beskytter kriminelle aktører, slik at hensynsløse bakmenn kan sørge for at underbetalte arbeidere uten gyldig ansettelsesforhold, men med det som kan virke som gyldige HMS-kort, fortsatt er å finne på landets byggeplasser.
----------------------------------------
Bli abonnent på Byggeindustrien, med tilgang til alle utgaver digitalt, her