Satsing på bekjempelse av a-krim er en billig investering

Hvert eneste år forsvinner milliarder av kroner inn i den svarte økonomien i Norge. En altfor stor andel av denne økonomien berører byggenæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Byggenæringens oppbygging og måte å arbeide på viser dessverre at kriminelle ser på nettopp denne næringen som et godt sted å tjene noen lettjente penger. Store summer er i omløp, mange ledd er involvert, næringen finnes over hele landet – og kontrollen over pengeflyten har vært for dårlig. Dermed har både norske og utenlandske kriminelle tjent seg rike på å jobbe i den svarte økonomien innen bygg og anlegg. Over tid har vi også sett at dette har inkludert hardbarkede kriminelle, hvor bygg- og anleggsaktivitet også benyttes til å hvitvaske penger som kommer fra andre kriminelle handlinger.

Det er satt inn tiltak for å stoppe denne utviklingen – og aldri har det vært mer fokus på eller satt av flere ressurser til å bekjempe denne utviklingen. Og vi har sett resultater. Byggenæringen selv, og da spesielt byggherrene (med de offentlige i front), og entreprenørene har satt i verk tiltak for å endre på situasjonen – man kunne heller ikke fortette slik utviklingen ble. Man måtte sette i verk tøffe tiltak. Det offentlige har også utarbeidet store planer for bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten, og det er satt i gang tiltak. Mange i byggenæringen mener myndighetene burde ha gjort enda mer, og det er vi også enig i. Det har ikke vært noe i veien med planene - men de er ikke fulgt av konkrete handlinger i stor nok grad. I rene ord betyr det at det ikke er satt av nok ressurser - men det blir bedre. Dessuten kan ingen si seg fornøyde med situasjonen, eller påstå at nå gjør vi nok.

Å styrke satsingen på bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten er den beste investeringen vi som samfunn kan gjøre. Når vi snakker om milliarder av kroner som forsvinner fra fellesskapet gjennom kriminelle nettverk innen bygg og anlegg – vil en effektiv kamp mot denne utviklingen betale seg mange ganger. Klarer man å stoppe bare deler av dette vil gevinstene være enorme; flere kroner havner i det åpne markedet, mange flere skattekroner blir tilgjengelig for samfunnet – og man sikrer en rettferdig konkurranse som medfører at de seriøse virksomhetene og deres ansatte i større grad vinner oppdragene – som da bidrar til å investere i næringens verdikjede – som kommer alle til gode.

Stortinget og regjeringen jobber med hvordan man kan sette inn effektive tiltak i dette arbeidet. Her er det viktig at politikerne kjenner på ansvaret de har i denne saken. Nettopp bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten er en av våre største samfunnsutfordringer - og for arbeidslivets utvikling i Norge er denne kampen helt avgjørende. For byggenæringen er dette selvsagt en kamp vi ikke kan tape eller aldri la ligge i fred – denne kampen må fortsette med økt styrke i mange år fremover.

Et konkret eksempel er å øke satsingen ytterligere på de såkalte a-krimsentrene. Dette er en felles innsatsgruppe, hvor flere offentlige etater samarbeider for å bekjempe arbeidslivskriminaliteten. Etableringen av disse sentrene har vært en suksess - og viser at tverrfaglig samarbeid, og det å sitte sammen med et felles mål gir store effekter. Derfor bør satsingen på a-krimsentrene økes ytterligere – og det bør bli flere av dem. De bør dekke hele landet. Man skal lete lenge etter en bedre investeringsmulighet for samfunnet beste enn nettopp en styrking av denne innsatsfaktoren.

Powered by Labrador CMS