Salgs- og markedsdirektør Kari Moberg i Byggmakker, tror norkse boligeiere er nøkterne når de anslår behovet for opprustning av boligen.

Vi tror det koster 270 milliarder å pusse opp

– Alt for lite, sier Kari Moberg i Byggmakker

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge norske boligeiere vil det koste cirka 270 milliarder å ruste opp den norske boligmassen til ønsket standard. For hver bolig med oppussingsbehov utgjør dette ca 150.000 kroner. Seks av ti er også villig til å betale det det koster for å ruste opp boligen, men ikke nødvendigvis i år.

Det viser Oppussingsindeksen gjennomført av YouGov på vegne av Byggmakker. I tilknytning til oppussingsindeksen har Byggmakker også laget råd og tips for enkel oppussing.

– Oppussingsindeksen er et ledd i arbeidet med å forsterke konseptet Fiks Ferdig, hvor vi gir norske boligeiere enkel tilgang til våre proffkunder, slik at de kan få fikset sine oppussingsbehov. Undersøkelser viser at nordmenn ikke lenger er like handy som før, og de trenger og ønsker råd og bistand. Vi vet at påsken er en tid der mange tenker oppussing og derfor presenterer vi i morgen også våre ni oppussingsvettregler, sier salgs- og markedsdirektør Kari Moberg i Byggmakker i en melding.

Stort oppussingsbehov

Ifølge oppussingsindeksen har 76 prosent av samtlige boliger i Norge et oppussingsbehov. De som må pusse opp, ble spurt om hvor mye de tror det vil koste å ruste opp boligen til den standarden de ønsker seg. Medianberegningen for kostnadene viser at hver husstand med oppussingsbehov må punge ut med cirka 150.000 kroner for å få en bolig med ønsket standard. Totalkostnaden for samtlige boliger i Norge med oppussingsbehov (dette tilsvarer 1,8 millioner husstander) summeres til cirka 270 milliarder kroner.

– Ifølge Prognosesenteret vil nordmenn bruke cirka 80 milliarder kroner på oppussing i år. Differansen mellom boligeiernes egne anslag, og det nordmenn årlig bruker på oppussing, viser at det fortsatt er et betydelig vedlikeholdsetterslep for norske boliger, sier Moberg.

– Samtidig tror vi boligeiernes egne anslag er nøkternt. Mange vet nok ikke om skjulte feil og mangler som gjerne først avdekkes ved inspeksjon av profesjonelle fagfolk. Det er også svært mange (17 prosent) som svarer at de har et oppussingsbehov, men som ikke vet hvor mye det vil koste å ruste opp boligen. Disse er ikke tatt med i beregningsgrunnlaget, sier Moberg.

Rekkehus mest kostnadskrevende

Blant ulike boligtyper er det spesielt rekkehus som står ovenfor de mest kostnadskrevende oppussingsprosjektene de neste tre årene. Hele 31 prosent av de som har oppussingsbehov, og som bor i rekkehus, forventer å bruke over 300.000 kroner for å ruste opp boligen til ønsket standard de neste tre årene. For eneboliger og leiligheter er tilsvarende andel 23 prosent og 10 prosent.

43 prosent planlegger oppussing

Selv om tre av fire har et oppussingsbehov er det bare 43 prosent som planlegger å pusse opp boligen i år. Dette er likevel en marginal økning fra 2016 hvor samme andel var 40 prosent. Av disse vil 25 prosent pusse opp inne, 7 prosent ute og 11 prosent vil pusse opp både ute og inne. Småbarnsforeldre (30-39 år) er de mest oppussingsivrige. Hele 55 prosent av disse skal pusse opp boligen i år, skriver Byggmakker.

– Andelen som planlegger å pusse opp boligen har holdt seg relativt stabilt rundt 40 prosent de senere årene, ifølge våre undersøkelser. Et godt råd til alle som skal pusse opp i år er å rådføre seg med fagfolk før man setter i gang. Det øker sannsynligheten for at prosjektet både fullføres og utføres riktig, sier Moberg.

Mest å gjøre innomhus

Flest opplever at oppussingsbehovet er størst inne (60 prosent). 36 prosent oppgir at oppussingsbehovet er størst ute.

Både ute og inne er det overflateoppussing (oljing, beising, maling etc) som flest anser som nødvendig å utføre de neste tre årene. Hele 58 prosent trenger et strøk maling innendørs. 35 prosent må olje, beise eller male terrasse og utvendig panel.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 23-29. Januar gjennomført til sammen 1007 CAWI-intervjuer med personer 18-74 år.

Powered by Labrador CMS