Arbeidstilsynet strammer grepet om HMS-kortene
Bruk av HMS-kort er blitt et stadig viktigere element både med tanke på å ivareta sikkerheten på byggeplass – men er også blitt et viktig instrument for å avdekke ulovligheter og dermed være et bidrag i å demme opp for arbeidslivskriminaliteten. Det er fortsatt mange som slurver med bruken av HMS-kort - og nå strammer Arbeidstilsynet grepet.
Arbeidstilsynet har nå mistet tålmodigheten mot de personer og virksomheter som velger å ikke etterkomme kravet om bruk av HMS-kort på landets byggeplasser. De peker på at det fortsatt er et stort antall som ikke følger reglene – og nå venter overtredelsesgebyr for de som slurver – og gebyret kan bli på minst 10.000 kroner.
HSM-kort er noe som har vært i bruk lenge – og var først og fremst etablert for å ivareta sikkerhetsaspektet på bygg- og anleggsplasser - samt i renholdsvirksomheter. Gjennom bruk av HMS-kort vil de ansvarlige på en byggeplass kunne ha bedre oversikt over hvem som er på byggeplassen til enhver tid – noe som er meget viktig i HMS-arbeidet. Men i løpet av den senere tiden er det dukket opp momenter som gjør at kortene også tjener andre viktige formål. Arbeidslivskriminaliteten på landets byggeplasser har økt kraftig de senere årene, og om man har synlige gyldige HMS-kort, vil dette kunne være et viktig og konkret bidrag i å sikre at alle som utfører arbeider på en byggeplass har alt av pairer og godkjenninger i orden. Mangler kortet har man da en konkret legitim grunn til å kunne bortvise vedkommende fra byggeplassen, og se til at det settes i verk reaksjoner mot gjeldene selskap. Om flere av en eller annen grunn velger å ikke bære et slikt kort, bør det få konsekvenser, om ikke forsvinner hele hensikten med at dette er noe som skal gjelde absolutt alle.
For å kunne få utstedt et HMS-kort er det slik at en rekke formalkrav må være oppfylt. ikke minst må virksomheten og den ansatte være registrert i flere offentlige registre. Manglende HMS-kort kan dermed være en indikasjon på at virksomheten opererer med svart arbeidskraft, ikke betaler lønn i tråd med aktuelle allmenngjøringsforskrifter eller på andre måter forsøker å unndra seg offentlige plikter. Møter man ikke disse kravene skal man heller ikke ha tilgang til byggeplass.
Når Arbeidstilsynet nå strammer grepet, går de først og fremst etter de som bevisst forsøker å omgå kravene. Det er en riktig strategi, og burde ønskes velkommen av alle som ønsker å operere på riktig side av alle lover og regler.
Ved at kontrollene nå økes og at det slås hardere ned på manglende kortbruk vil sannsynligvis flere skjerpe seg – så gjenstår det å se om de som bevisst prøver å omgå lover og regler fortatt vil mangle HMS-kort – eller om de klarer å anskaffe seg kort som i utgangspunktet ikke er gyldige.
For at ordningen skal fungere godt nok, er det selvsagt helt avgjørende at man har ordninger som er smidige og effektive, slik at kort kan utskrives så raskt som mulig for de som har alle papirer i orden. Dette gjelder ikke minst om nye ansatte er på vei inn i et firma, eller om ansatte skifter arbeidsplass. Det er utfordrende om en utstedelsesprosess tar for lang tid – og det er viktig at dette gjøres så hurtig som mulig - noe som også vil være med på å bygge opp under virksomhetenes holdning til hele ordningen.