Statoils lokaler på Fornebu.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpixStatoils lokaler på Fornebu.
Statoil vil bore 5 til 7 letebrønner i Barentshavet neste år
Statoil ønsker å gjennomføre en større letekampanje i ulike deler av Barentshavet i 2017, blant annet gjennom transaksjoner med andre oljeselskaper.
– Vi har arbeidet systematisk for å bygge en leteportefølje hvor vi kan teste gode og uavhengige prospekter i 2017 og 2018. For 2017 ser vi lovende prospekter i ulike deler av Barentshavet, sier Jez Averty, letedirektør for norsk sokkel i Statoil.
Selskapet arbeider med å sikre partner- og myndighetsgodkjenning og for en letekampanje på 5-7 brønner i Barentshavet i 2017.
Statoil opplyser at selskapet i løpet av de siste månedene har gått inn i eller økt sin andel i fem lisenser i den norske delen av Barentshavet gjennom en serie avtaler med Point Resources, DEA, OMV og ConocoPhillips.
Alle avtalene Statoil har inngått med andre oljeselskaper, forutsetter myndighetenes godkjenning.
Funn avgjørende
– Transaksjonene som gir oss tilgang til nytt areal, viser vår tro på fortsatt letepotensial på norsk sokkel, sier Averty.
Statoil opplyser at nye og vesentlige funn er avgjørende for å kunne opprettholde produksjonen på norsk sokkel på dagens nivå til 2030 og etter det. Områdene utenfor Nord-Norge vil spille en sentral rolle i å nå denne målsettingen, skriver Statoil i pressemeldingen.
– Gjennom disse avtalene øker vi vår tilstedeværelse i Hoop-området og vi styrker oss rundt Johan Castberg-feltet, sier Averty.
Store konsekvenser
Greenpeace reagerer på at Statoil planlegger å bore mellom fem og sju letebrønner i Barentshavet i 2017.
– Et eventuelt oljesøl nær Bjørnøya eller iskanten vil ha store konsekvenser for dyrelivet i området og vil være nærmest umulig å rydde opp, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace i Norge.
Han sier de frykter for naturverdiene på Bjørnøya og livet i iskanten.
– Nord i Barentshavet er hjelpen langt borte om noe skulle gå galt, mens iskanten er nær. Dette er ikke noe vi kan la skje i stillhet, sier Gulowsen videre.
– Vi trenger en omstilling til fornybart, og det betyr at vi må slutte å tyne ut de siste dråpene med olje fra sårbare områder, avslutter Greenpeace-lederen.