Minera Skifer har stilt flere spørsmål til Statsbygg om prøveveggen som er satt opp på byggeplassen til Prosjekt Nytt Nasjonalmuseum. De mener uttrykket er endret fra konkurransegrunnlaget, og at det kan ha hatt innvirkning på pris. Dette bildet er lagt ved i e-posten steinbedriften har sendt Statsbygg.
Fikk ikke prestisjekontrakt – nå stiller Minera Skifer spørsmål om steinen på Nasjonalmuseet
Minera Skifer mener utførelsen på fasadesteinen til Nasjonalmuseet ikke er som beskrevet i konkurransen. Det kan ha hatt innvirkning på pris, hevder steinprodusenten.
Spørsmålene rundt steinkvaliteten og anbudskonkurransen er stilt i en e-post fra Minera Skifers daglige leder Arnstein Sæteren til Statsbygg.
Minera Skifer AS var en av flere tilbydere som i 2015 leverte anbud på skiferleveransen for Nasjonalmuseet som er under oppføring i hovedstaden.
Annonse
Anbudet var basert på teknisk beskrivelse og prøver, og Minera kom klart dårligst ut på pris.
De lå over 100 millioner over tyske Hoffman som vant konkurransen sammen med underleverandøren Oppdal Sten med et tilbud på 96 millioner.
– Vi er av den oppfatning at beskrivelsen og prøvene viste et produkt som ville være meget kostnadskrevende å produsere. Dette resulterte da også i at vårt tilbud lå betydelig høyere enn øvrige tilbydere. Minera Skifer AS ble av den grunn ikke valgt, skriver Arnstein Sæteren i brevet til Statsbygg.
I februar oppsøkte bedriften selv byggeplassen på Vestbanen i Oslo for å se nærmere på den såkalte «mock up»-veggen som er murt opp med prøver av mur og vinduer.
– Den skiferen som er benyttet korresponderer etter vår vurdering ikke med den spesifikasjon og de prøvene som lå til grunn for anbudsinnbydelsen, skriver Sæteren og stiller samtidig spørsmål om Statsbygg mener den er identisk med spesifikasjonene som lå til grunn for anbudsinnbydelsen.
De ber også om å få opplyst hvilke endringer som er avtalt med nåværende leverandør, dersom det er gjort endringer.
Statsbygg: Ingen innvirkning på pris
I svaret fra Statsbygg bekrefter prosjektleder Thorvald Moe at steinen som er brukt i prøveveggen, er den samme som skal leveres i prosjektet.
Men han avviser samtidig at utførelsen på steinen som er valgt, har hatt innvirkning på pris.
– Denne skiferen er den samme som vinnende tilbyr tilbød i konkurransen, skriver han i svaret og legger til:
– Når det gjelder eventuelle endringer, viser vi til at vi i forbindelse med konkurransen ba om opsjoner på flere forskjellige mulige utførelser for blant annet yttervegg. Det fremkom således klart at Statsbygg ikke hadde endelig fastlagt hvilken utførelse overflaten på blant annet ytterveggen skulle ha, skriver Moe.
Ifølge svarbrevet har Statsbygg og leverandør arbeidet videre med leveransen etter kontraheringen og at konkurransegrunnlaget la opp til nettopp det.
– I den prosessen foreslo leverandøren at ytterflaten på ytterveggen kunne behandles med vann. På bakgrunn av tekniske og estetiske vurderinger valgte Statsbygg denne utførelsen. Dette har ikke hatt priskonsekvenser, skriver Moe.
Har ikke vurdert søksmål foreløpig
Det synet deler ikke Minera Skifer og Arnstein Sæteren.
– Det som er utstilt på byggeplassen på Vestbanetomten har et forskjellig uttrykk sammenlignet med det produktet vi regnet på. Vi mener at utførelsen som er valgt er langt mindre produksjons- og kostnadskrevende enn det vi leverte tilbud på, noe som resulterte i at vi kom ut med en langt høyere pris, sier Arnstein Sæteren til Byggeindustrien.
– Er det aktuelt for Minera å gå til søksmål mot Statsbygg?
– Vi har ikke vurdert det, og ønsker heller ikke det i utgangspunktet. Men vi har ikke lagt saken i skuffen, og ønsker å se nærmere på anbudsdokumentene for å se om det er samsvar mellom kravene og det som skal leveres. Det er det vi er i ferd med å gjøre nå, sier Sæteren.
– Ikke glatt kant
Minera skifer mener steinen som er brukt i mock-up’en ikke har den glatte kanten og de kvasse rette hjørnene som ble skissert i utgangspunktet.
– I stedet har man endt opp med ru kanter, noe vi i forkant av anbudslevering stilte spørsmål om kunne være aktuelt å bruke i denne konkurransen. Spørsmålet ble stilt skriftlig fra og det ble klart avvist fra Statsbyggs side. Derfor synes vi det er underlig at man likevel har gått for en slik løsning, sier Sæteren.
– Like vilkår
Prosjektleder Thorvald Moe i Statsbygg sier til Byggeindustrien at de har gitt alle tilbyderne like vilkår.
– Alle har fått de samme spesifikasjonene og deltatt på like vilkår. Vi mener produktet som er stilt ut ved byggeplassen er representativt for det vi skal ha i fasaden for øvrig. Vi har åpnet opp for at Minera Skifer kan ta kontakt med oss om de har spørsmål, og forventer at de gjør det om det er mer de ønsker å få svar på, sier Moe.