Forhåpninger om økt innsats mot arbeidslivskriminaliteten

2017 blir et nytt år der kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet i næringslivet, og da ikke minst innen byggenæringen, fortsetter. Høyre erkjenner nå at regjeringen ikke har gjort nok i dette arbeidet, og vil intensivere kampen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er Torbjørn Røe Isaksen, leder for Høyres programkomité, som nå går ut og sier at regjeringen til nå ikke har gjort nok innen dette feltet. Han sier til NRK at det ønsker å opprette flere spesialsentre som skal jobbe direkte inn mot å avdekke arbeidslivskriminalitet, og de kommer til å foreslå at lønnsinndrivelse blir en del av fri rettshjelp-ordningen. Dermed håper de at ansatte ikke skal stå hjelpeløse igjen hvis de ikke har penger til advokat. Høyre kommer også til å foreslå at det opprettes flere bransjeprogrammer.

Regjeringen har over lang tid uttalt at de vil intensivere kampen mot arbeidslivskriminaliteten – men ikke fullt så mye er gjort i praksis – og de nødvendige midlere og tiltakene har som regel uteblitt. Dette har skjedd til stor ergrelse for partene i arbeidslivet som setter denne kampen meget høyt. Det er nå mange år siden omfanget av arbeidslivskriminaliteten og svart arbeid ble gjort kjent i byggenæringen – og ikke minst har politiet over lengre tid fremhevet de store problemene knyttet til dette. Partene i arbeidslivet har jobbet hardt for å få satt i gang nødvendige tiltak – tiltak som vil kunne ha en reell effekt.

Vi hadde helt klart forventet at man hadde kommet lenger i dette arbeidet når vi nå er kommet til 2017. Hver eneste dag går fellesskapet glipp av enorme verdier med bakgrunn i det omfattende omfanget av arbeidslivskriminalitet og deler av en næring som lever et helt eget liv ved siden av det ordinære arbeidslivet. Dette skaper selvsagt også en uholdbar konkurransesituasjon i markedet.

Det er positivt at regjeringspartiet Høyre nå går ut og erkjenner at det ikke er gjort nok så langt – og dette skulle da åpne opp for økt innsats i dette arbeidet, med forhåpninger om nye tiltak som vil kunne bedre situasjonen næringen kjenner på kroppen hver eneste dag.

Nå er det viktig at Høyre og regjeringen setter skikkelig fart i dette arbeidet, og ikke venter en dag mer enn nødvendig. Det er selvsagt også viktig at de tar med seg arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene i dette arbeidet – og samordner innsatsen med de involverte offentlige etater og instanser. En omfattende felles og målrettet innsats er helt nødvendig om man i det hele tatt skal ha noen sjanse til å motvirke kreftene som ønsker å jobbe ved siden av det ordinære næringslivet. Det er mange som nå vil forvente konkrete handlinger, og at det skjer nå. Næringens aktører står i hvert fall klare til å jobben sammen med regjeringen.

Powered by Labrador CMS