Innstramming av lånekrav kan ha uheldige konsekvenser
Tidligere i høst foreslo Finanstilsynet at bankenes lånekrav burde innstrammes. Det kan ha uheldige konsekvenser for boligmarkedet - ikke minst ute i distriktene.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det var i starten av september Finanstilsynets direktør Morten Baltzersen sendte brevet til finansminister Siv Jensen der det bes om innstramminger i Boliglånsforskriften. Hovedårsaken til dette er det hete boligmarkedet i Oslo, med påfølgende gjeldsvekst. Enkelte begynner nå å få rimelige høye boliglån i forhold til inntektsutviklingen. Det gjør at tilsynet er redd for hvilke konsekvenser dette kan få både på kort og noe lengre sikt. De mener derfor at bankene bør stramme inn på lånekravene. Blant flere andre tiltak foreslås det å fjerne bankenes adgang til å fravike forskriftens krav til betjeningsevne, belåningsgrad og avdragsbetaling. Det vil selvsagt få konsekvenser.
Vi har forståelse for at det er mulig å bli bekymret over låneveksten – men vi er nok minst like bekymret for andre konsekvenser en innstramming vil føre til. Dette vil selvsagt ramme de som sliter med å få en høy nok egenkapital. Det vil si at mange unge rett og slett vil bli utestengt fra markedet uten bemidlede velgjørere i ryggen.
Det er heller ikke tvil om at dette i stor grad også vil ramme distrikts-Norge, som Boligprodusentens Forening også sterkt understreket torsdag. Det er jo selvsagt ikke slik at utfordringene i Oslo er til stede ute i distriktene – man er ikke i samme situasjon i noen særlig grad andre steder i de større byene heller – selv om det er varmt i enkelte andre boligmarkeder også. Dermed vil en innstramming bare forverre boligproblemet og låneutfordringene - og vil kunne være med på å sette en kraftig stopper for boligutviklingen mange steder i landet. De fleste husker hvilke konsekvenser innstramminger i lånekravene kan føre til – dette kan vi ikke la skje igjen.
Prognosesenterets Bjørn Erik Øye sa det ganske klart i sitt innlegg på Norsk Betongdag torsdag: Hold fingrene av fatet – Baltzersen! Det er nok flere som er enig i dette.
Skal man få kontroll på boligmarkedet, må man gjøre noe med tilbudet, ikke forsøke å strupe etterspørselen.