Adm. dir. Harald V. Nikolaisen i Statsbygg strammer inn kravene til leverandørene.

Strengere krav fra Statsbygg og Oslo kommune

Både Statsbygg og Oslo kommune varslet på Markedskonferansen i regi av EBA fredag at de vil stille strengere krav til byggenæringen fremover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

- Vi er opptatt av å forbedre prosessene og dette skal skje i tett dialog med bransjen, uttalte Statsbyggsjef Harald V. Nikolaisen og dro frem tre forbedringsområder, som omhandlet at de skal gå fra detaljpraksis til funksjonskrav, det skal lønne seg å satse på seriøsitet og HMS samt at de skal jobbe for mer innovative anskaffelser. Denne utviklingen vil føre til at det vil bli mer bruk av totalentrepriser og samspillsentrepriser og en mer felles prosess mellom byggherre og entreprenør enn man har sett i Statsbygg tidligere.

Kravliste
Nikolaisen dro spesielt frem at Statsbygg skal være ledende i kampen mot useriøse aktører i byggenæringen.

- Det innebærer at vi strammer inn kravene til leverandørene på noen områder, uttalte Nikolaisen og la frem sin kravliste:

* Deltakelse i StartBank, også for UE.
* Minst 50 prosent faglærte håndverkere.
* Sikkerhetsrelatert dokumentasjon på alle relevante språk.
* Lærlingeordning i hele kontraktskjeden (de ser på hvordan de kan styrke bestemmelsen uten å begrense konkurransen unødig).
* Elektronisk adgangskontroll.
* Ukentlige vernerunder.
* ID-kort på byggeplass, søknad ikke godt nok.
* Maks to underentreprenører i kontraktskjeden (eksisterer i dag).
* Krav til dokumentert SHA-kompetanse hos byggherrens representanter og entreprenørene.

- Vi kommer til å ha tett dialog med EBA og bransjen om hensiktsmessige krav, la Nikolaisen til

Kraftig vekst for Oslo
Også finansbyråd Eirik Lae Solberg i Oslo la vekt på at det er usedvanlig viktig med en god dialog med næringen i utbyggingen av Oslo.

- I prosent er Oslo det raskest voksende byområde i Europa. Vi går mot å bli en millionby, og da trengs det en storstilt utbygging som krever store investeringer innen bygg og anlegg, sa Solberg.

I arbeidet med å bygge ut Oslo, mener Solberg noe må

Eirik Lae Solberg

gjøres med den offentlige innkjøpsprosessen, og pekte på hvor store ressurser som brukes i utarbeidelsen og tilbudsskrivningen på både store og små offentlig jobber – på begge sider av bordet.

- Mange ressurser kan spares i dette arbeidet, og det offentlige må fremstå som mer effektiv i innkjøpsprosessene. Derfor jobber vi intenst med dette. Her er vi også avhengig av at staten jobber med regelverket, men også vi som kommune må gjøre noe selv for å sikre mer konkurranse. Vi er nå i ferd med å ferdigstille kravspesifikasjonene for formålsbygg (skoler, sykehjem osv.), og disse kravene skal beskrive behov – ikke løsning, påpekte Solberg.

Han understreket i likhet med Nikolaisen, fokuset på et seriøst arbeidsliv – og dette er noe også hvor kommunen og Statsbygg har samarbeidet.

- Vi skal ha et seriøst arbeidsliv med bedre og tydeligere kontrakter. Vi skjerper kontraktsbestemmelsene hvor det for eksempel blir maks to ledd underleverandører, det skal være skriftlig forhåndsgodkjenning av underleverandører, krav om oppdaterte mannskapslister (etter hvert også elektronisk), lønns- og arbeidsvilkår skal overholdes og det vil helt klart bli effektive sanksjonsmuligheter ved kontraktsbrudd, uttalte Solberg.

Kommunen har i tillegg opprettet et lovlighetsteam – som skal bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

- Vi skal også bruke vår markedsmakt til å fremme bruken av lærlinger, sa Solberg.

Dette understøttes av Nikolaisen.

- Vi må få fagarbeideren tilbake på byggeplassen, påpekte Statsbyggsjefen.

Powered by Labrador CMS