NYTT SYSTEM I GAMMELT BYGG: Utgangspunktet for Meieriet kultursenter var et gammelt industribygg som ble skrellet ned og bygd opp på nytt. I sanitærrom og garderober valgte byggherren å bruke et system som består av stendere med teleskopfunksjon, skinner og hurtigkoblinger, fremfor tradisjonell byggemetode i tre.
Valgte utradisjonell løsning for våtrom
Da byggherre og eiendomsutvikler Ådne Tremyr skulle renovere og bygge ut Meieriet kultursenter i Lunde i Telemark, valgte han bort tradisjonell byggemetode for våtrom.
I stedet valgte han et system med separate selvbærende sanitærvegger som består av stålstendere med teleskopfunksjon, skinner og hurtigkoblinger. Ideen fikk han av sin polske prosjektleder, som også er rørlegger med lang erfaring i å tegne og bygge VVS-anlegg fra Tyskland og Polen.
– Utgangspunktet vårt var en gammel industribygning, hvor alt ble skrellet ned. Vi måtte bygge opp alt på nytt, og det var en fysisk begrensning med yttervegger, sier Tremyr.
Annonse
Han har lang fartstid fra byggebransjen både med rehabilitering og nybygg. Som privat utbygger er han opptatt av å få til kostnadseffektive og byggtekniske løsninger av høy kvalitet:
– Vi er litt konservative her på berget, men dette systemet er utprøvd og brukes mye i europeiske land. Da vår mann foreslo å bygge selvbærende sanitærvegger i den gamle delen av bygget, tok vi en runde med produsenten Geberit og grossist Heidenreich og valgte å gå for denne løsningen etter å ha skaffet oss mer kunnskap, sier Tremyr.
Han peker på flere fordeler med Duofix-systemet fra den den sveitiske VVS-produsenten:
Sparer tid og penger
– Det er tidsbesparende og reduserer risikoen for feil. Her kan rørleggeren sette opp både veggen og montere sisternene, uten at tømrer må inn først. Dette forenkler byggeprosessen både ved at det går raskere med montasje og gir en renere og ryddigere byggeplass, sier Tremyr.
Han fremhever også det gir en mer effektiv byggemetode, for eksempel i eldre bygg. Systemet kan settes opp uavhengig av gamle og skjeve vegger, og kan også benyttes i lettvegger i stedet for at de bygges på tradisjonet vis i tre.
Må planlegges tidlig
Tremyr mener at det er ideelt til prosjekter av en viss størrelse hvor man kan komme inn i tidligfase, og at det er like godt egnet til rehab som til nybygg. I Meieriet kulturhus er systemet brukt på to garderober og fellestoaletter hvor det er innebygde sisterner, pissoarer og vasker. Det er også brukt i skilleveggene mellom pissoarene.
– Alt er laget for å passe sammen, og det er bare én måte å montere på. Det er ikke nødvendig å lage spesialløsninger, og derfor blir det færre feil, sier Tremyr.
Han mener det må være åpenbare fordeler hvis man skal ta i bruk helt nye metoder og løsninger i byggeprosessen.
– Med god planlegging i forhold til byggets beskaffenhet, samt på innkjøp og bestilling mener jeg at dette vil være et kostnadseffektivt system, sier Tremyr, som er godt fornøyd med at han har testet systemet i fullversjon og gått opp løypa for andre aktører i bransjen.
Nytt i Norge
Geberit Norge innrømmer at systemet foreløpig er lite kjent i Norge, men jobber aktivt for å fronte nye tekniske løsninger for å bygge våtrom her til lands.
– Dette er fortsatt nytt, men vil få konsekvenser for byggemetodene som er vanlige her hjemme. For å sikre at det blir god kvalitet i hele prosessen, må systemet planlegges nøye med byggherre, entreprenør og håndverker i forkant. Arkitekten vil også spille en viktig rolle i planleggingsfasen, sier seniorkonsulent Arvid Aalen i Geberit.
Han har hatt et tett samarbeid med Tremyr på prosjektet i Meieriet Kulturhus, og mener at det er et godt eksempel på god samhandling mellom de ulike aktørene i et prosjekt.
Aalen mener også at en slik effektiv og fleksibel installasjonsmetode gir nye muligheter for norske rørleggere:
– Slike systemløsninger med komplette sanitærvegger kan bidra til at rørleggerne blir mer uavhengige og kan gjøre mer av jobben selv. Det kan også bidra til et åpent tverrfaglig samarbeid mellom byggfagene, mener Aalen.
Fremtidens bygg og bærekraftig utvikling er en rød tråd på årets utgave av VVS-dagene, som går av stabelen 22-24 oktober på Norges Varemesse på Lillestrøm. Det er landets største fagmesse for VVS-bransjen med nærmere 220 utstillere. Messen er også åpen for publikum.