Daglig leder Ronen Rafael Golan i Pazkar Nor har travle dager. Her på et boligprosjekt på Grefsen i Oslo.
Sprøyter på membran og radontetting
Pazkar Nor har spesialisert seg på vannbasert radon- og vanntetting, som sprayes på underlaget. Etter seks år begynner Lier-firmaet å få et godt fotfeste i det norske markedet.
Byggeindustrien møtte en travel daglig leder Ronen Rafael Golan på boligprosjektet Grefsen stasjon, hvor firmaet denne dagen leverte første del av et prosjekt på 7.000 kvadratmeter radonsperre og membran for boligutvikleren JM.
Fra våtrom til tunnel
Pazkar Nor importerer og har agenturet i Skandinavia på en miljøvennlig vann- og radontett membran som tørker hurtig og påføres med sprøytepistol. Produktene har flere bruksområder – først og fremst på grunnarbeid, men de kan også brukes på yttervegger, flate tak, våtrom og balkonger/terrasser i tillegg til tunneler, kanaler, broer og fundamenter.
Under Byggeindustriens besøk ble et 1.250 kvadratmeter stort areal som skal brukes til parkeringsplass, lekeplass og grøntareal primet og påført membran, og det gikk unna i rekordfart.
– Med den enkle påføringsteknikken greier gutta fint å legge tusen kvadratmeter på én dag. Siden det tørker så fort, blir det heller ikke mye venting før neste lag kan påføres, sier Golan.
På små flater kan en mann gjøre jobben alene, men på større arealer er det praktisk å være to. Da er det én som sprøyter på stoffet, mens den andre går etter med slangen. Produktet som brukes er en to-komponent vannbasert bitumen membran, som også har høy fleksibilitet.
Skjøtefri
Ved tradisjonell radonsikring benyttes matter/duker som rulles ut og hvor skjøtene sveises for at det skal bli tett.
– Når membranen sprayes på, får vi et helt og sømløst resultat. Vi unngår vi skjøter eller sveising, og sparer dermed mye tid på kapping og tilpasning. Dette er også en fordel når andre håndverkere står klare for å ta over etter at membranen er lagt, sier Golan.
To typer
Det er to typer som brukes. Rapidflex er en vannbasert bitumen to-komponent hurtigtørkende membran som legges i ett lag på fire millimeter og som er den mest robuste. Elastopaz, som er en-komponent, legges i to lag. Begge kan forsterkes med fiberduk.
– Dette er ganske nytt i Norge og i Skandinavia, selv om vi nå begynner å få godt innpass her hjemme, sier Golan, som har en rekke store og små entreprenører på kundelisten.
Pazkar Nor har blant annet levert produkter til en del større prosjekter i Oslo sentrum, hvor det er mye alunskifer i grunnen og dermed mye radon, deriblant Oslo Domkirke og Akershus Festning.
Også på Coops nye sentrallager på Jessheim er det sprayet 30.000 kvadratmeter for radonsikring.