LAR HAGEDRØMMEN VOKSE: - Vi ønsker at alle som drømmer om en flott hage skal lykkes. Målet vårt er å spre hageglede og tilby et bredt utvalg av såvel vanlige som uvanlige planter, sier hagegründerne Kenneth Ingebretsen og Tommy Tønsberg i Garden Living. De har spesialisert seg på stauder, urter, løker, frø og hageutstyr av god kvalitet. (Foto: Svanhild Blakstad)
I Garden Living-universet på Nannestad er det funnet plass til både en engelsk cottage garden, kjøkkenhage, en eksotisk hage med en rekke vekster fra inn- og utland.
Frø er en viktig del av virksomheten til Garden Living, og her er en av årets nyheter; Nepalvalmuesøster (Meconopsis napaulensis). Dette er en vakker og høyvokst valmuesøster med store blomster.
... og her er en annen: Primula secundiflora - en vakker primula med rosalilla, hengende blomster.
Iris forrestii er en vakker, sitrongul iris fra Kina som blir ca 40 cm høy og sprer seg med korte, krypende rotstengler, noe som gjør den lett å dele.
Tårnjernurt 'Pink Spires' er en staude som blir ca 120 cm høy og som får flere aks med små rosa blomster.
DRIVHUS: I drivhuset dyrkes det tomater i stor stil.

Dyrker hagegleden som gründere

Etter mange år som ansatte i hagebransjen tok Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebretsen steget og satset på sitt eget firma – Garden Living.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Nyttige såtips

Allerede nå kan du starte å så enkelte sorter inne, og for mange er dette en hyggelig innesyssel i vintermørket mens vi venter på hagesesongen. Garden Living deler her sine beste såtips med hage.no:

IKKE START FOR TIDLIG: Noe av det aller viktigste er å ikke starte for tidlig hvis du ikke har tilleggslys eller plass til å kunne dyrke plantene innendørs til faren for nattefrost er over. Skal du dyrke i vinduskarm uten lys bør du vente til april før du setter i gang for den naturlige lysmengden er ikke sterk nok til å kunne gi god plantevekst.

RIKTIG JORD: Bruk innkjøpt såjord til å så frøene i, den inneholder sand og lite næring, slik at ikke frøplantene råtner eller får for mye næring.

IKKE FOR TETT: Så ikke frøene for tett. La dem ha litt plass til å vokse og utvikle seg før de trenger å plantes om. Du trenger ikke så alle frøene i en pakke. De aller færreste av oss trenger 100 planter av en sort. Oppbevar frøene du ikke sår tørt og kjølig, så kan du bruke dem neste år også.

STAMP JORDEN: Vi bruker jordstampere når vi sår frø, det gjør at jorden blir helt flat, slik at frøene ikke triller ned i groper i jorden. Da blir frøene jevnere fordelt.

DEKK TIL: Dekk frøene med ca. sin egen høyde jord. Er frøet en cm skal det ha ca. en cm med jordlag over seg. Støvfint frø, som for eksempel prydtobakk, sås på jordoverflaten og dekkes ikke. Mange av plantene som har bittesmå frø krever lys for å spire og må derfor ikke dekkes.

VANNBAD: Sett frøpotten i vannbad, slik at potten trekker vann nedenfra. Vanner du ovenfra vil du fort se at frøene flyter rundt og vil havne langs pottekanten. De fleste frø trenger rundt 14–20 grader for å spire. Har du et varmt badegulv, kan dette være et fint sted å sette dem. Men pass på, så fort frøene spirer må de bort fra gulvet og opp i lyset.

I 2012 sa de begge opp sine faste jobber og startet som hage-gründere. Virksomheten, som har fått det klingende navnet Garden Living, driver de fra sitt småbruk på Nannestad i Akershus.

Garden Living består av nettbutikk med salg av frø, løker, planter og hageutstyr. I sommerhalvåret produserer de to hageentusiastene stauder på småbruket, som de selger til besøkende og via nettbutikken.

I Garden Living-hagen på Nannestad er det plass til både en engelsk Cottage Garden, kjøkkenhage, eksotisk hage og mange vekster fra inn- og utland.

Begge er gartnere med lang og allsidig bakgrunn fra hagebransjen. Mange kjenner Tommy Tønsberg som redaktør av Hageselskapets medlemsblad, Norsk Hagetidend. I tillegg har han skrevet flere bøker og er en ofte benyttet foredragsholder.

Kenneth Ingebretsen har sin yrkesmessige fortid fra planteskoler og som avdelingsleder i Plantasjen. Også han holder foredrag og er medforfatter på flere bøker.

Inspirasjon fra utlandet

–I flere år har vi reist på hageturer til utlandet, spesielt i Storbritannia. Vi har vært grønne av misunnelse over alle de fine plantene, det store frøutvalget og det fantastiske hageutstyret som de har der. Da vi fikk sjansen til å starte noe eget visste vi med en gang at det var dette vi ville prøve å tilby i Norge, sier gründerne.

I tillegg til foredrags- og skribentvirksomhet står det å kommunisere hageglede helt sentralt for begge: – Gjennom personlig formidling ønsker vi å vise at hage og planter ikke behøver å være vanskelig, bare du har med deg noen gode råd med på veien.

I besøkshagen på Holter tar de imot hagegrupper i sommerhalvåret etter avtale. Gjennom bloggen Garden Living deler de gladelig av sine hagetips og råd.

Jakter stadig frønyheter

Frø står helt sentralt i Garden Livings virksomhet, og de nærmeste månedene er det spennende tider for alle som liker å så. I nettbutikken er det et stort utvalg av frøtyper i alle mulige varianter, med mange nyheter på programmet.

–Hvert år finner vi noe nytt, enten det er frø, løk eller barrotsplanter. Mange av disse nyhetene er planter vi har sett på våre reiser, lest om i hagemagasiner eller hørt om fra venner i hageverdenen, sier Tønsberg.

Alt av frø og løker som de selger, tar de inn fra utlandet:

–Vi prøver å velge ut de beste leverandørene vi kjenner til, og gjerne fra steder hvor de har lang tradisjon for å produsere det vi ser etter. Foreløpig har vi også kjøpt en del stauder fra utlandet, men målet vårt er å produsere så mye som mulig av disse i planteskolen vår på Holter.

TID FOR Å SÅ: Allerede nå kan du starte så en rekke sorter hjemme. Få nyttige tips av ekspertene i Garden Living før du setter de første frøene i jorden. (

Som nevnt henter de to veldig mye inspirasjon fra sine hagereiser i utlandet, og senest i slutten av januar besøkte de gartneriet Het Wilgenbroek i Belgia.

–Ofte tror folk at hvis de ser planter de liker på sine utenlandsreiser, så er det ikke mulig å få dem til å trives og gro her hjemme. Det stemmer ikke. Når man har dyrket planter i noen år og har skaffet seg litt kunnskap, vil du fort kunne finne ut hva som mest sannsynlig vil trives også her hjemme, sier Ingebretsen.

Denne kunnskapen bruker Garden Living når de velger ut planter og frø. – Dessuten prøvedyrker vi de aller fleste plantene i hagen vår for å på den måten kunne evaluere dem. Det gjelder å teste ut nye ting, sier de to.

Når ut med sosiale medier

Sosiale medier spiller en vesentlig rolle i virksomheten til Garden Living. De bruker aktivt både Facebook, Instagram, Twitter og har sin egen blogg. Alt de deltar på av hage- og planteeveneter publiserers her.

–For oss har bruken av Facebook vært utrolig viktig, og spesielt i starten da vi ikke hadde penger til å annonsere. Vi bruker kanalen aktivt både for å gi råd, informere om produktene våre og spre hageglede, sier Tønsberg.

Han forteller at det er ekstra hyggelig når noen av deres følgere på sosiale medier viser frem planter de har fått fra Garden Living, eller er takknemlige for varer de har fått tak i etter lang tids leting.

Skal lage spiselig showhage

2014 ser ut til å bli et travelt år for de to gründerne. – Veldig mye er planlagt allerede. Vi skal blant annet holde nærmere 50 foredrag og delta på ulike hage-arrangementer.

Den første store messebegivenhet blir Hagemessen på Lillestrøm 2-4 april:

–På messen skal vi ha egen stand hvor vi skal lage en liten spiselig showhage for å markedsføre den nye boken vår, «Spiselig på liten plass». Fra mai går det nesten slag i slag med messer og hagebesøk, avslutter de to, som gleder seg stort til kommende hagesesong!


Powered by Labrador CMS