I Norge startet produksjonen av julestjerner på 1930-tallet. Nå er den landets mest populære juleblomst, og i ukene før jul selges det rundt 5 millioner. (Fotolia)

Gled en venn med en julestjerne

Det var en amerikansk ambassadør som oppdaget julestjernen i Mexico for 200 år siden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Torsdag 12 desember er det duket for julestjernens dag, som er en hyllest til en amerikansk ambassadør som tok med seg planten fra Mexico for 200 år siden.

Med sine stjerneformede blader og tradisjonelle røde og grønne farge, er julestjernen et flott symbol for julehøytiden.

I USA gir man hverandre en julestjerne på denne dagen. Gi en julestjerne i dag du også, oppfordrer Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Oppdaget av ambassadør

Julestjernens dag er en hyllest til Joel Poinsett, som gjorde julestjernen kjent. I USA har denne dagen vært feiret siden 1950-tallet. Joel Poinsett var den første USA-ambassadøren i Mexico, og han brakte med seg en julestjerne hjem for over 200 år siden.

Julestjernen, eller Poinsettia som den heter på engelsk, er oppkalt etter ham. Fra USA spredte julestjernen seg over hele verden, og etter at Joel Poinsett døde 12. desember 1851, bestemte kongressen i USA at 12. desember skulle være Poinsettia-dagen, til ære for diplomaten og planteelskeren.

Til Norge fra Hollywood

På begynnelsen av 1900-tallet fikk den tyske emigranten Paul Ecke en idé om at planten med de vakre røde høybladene ville bli en fin juleblomst.

Ved juletider solgte han avskårne julestjernekvister på Sunset og Hollywood Boulevard i Los Angeles. Ecke tok også med seg planten hjem til Tyskland og Europa.

Julestjernen kom til Norge via Danmark, det var Thormod Hegg som begynte produksjon av julestjerner i Norge på 1930-tallet. Paul Eckes idé viste seg å være god, i dag er julestjernen vår mest kjente juleblomst.

Potteplante

Etterhvert begynte man å produsere julestjerner som potteplante, men de var lange og slengete, og rundt om i verden prøvde man å finne planter som var mer kompakte.

Det store skillet kom med den danske sorten “Paul Mikelsen”. I Norge kom “Viking” fra Ljones gartneri i Hardanger. I 1967 lanserte Thormod Hegg sorten “Annette Hegg”, som var veldig kompakt og hadde god holdbarhet. Denne norske sorten har betydd mye for utviklingen av de julestjerne vi har i dag, både i USA og i Europa.

Plassering og pleie av julestjerner

Vanning: La jorden tørke opp mellom vanningene, uten av den blir støvtørr. Når den blomstrer kan den trenge vann annenhver dag om den står varmt.

Temperatur: Vanlig romtemperatur, 20-22 grader. Velg en vinduskarm uten radiator under.

Den beste plasseringen er i et lyst rom, da beholder den de flotte fargene sine best.

Julestjernen trenger ikke gjødsles de første ukene, da har den nok næring i jorden. Gi gjødsel 1 gang pr mnd. etter jul.

Powered by Labrador CMS