Stoffet er tidligere publisert på hage.no, og spørsmålene er besvart av vår hageekspert Marit Næss Jørgensen.
Har du hagespørsmål? Send inn på e-post til: firmapost@bygg.no. Spørsmålene vil bli fortløpende besvart og lagt ut på www.hage.no.
Ferdigplen
Hvordan behandler jeg ferdigplen fra første stund etter at den er lagt? Jeg skal legge den i juni, og vil også komme til å være en del borte i juli. Den blir lagt sandgrunn, 15 cm potetjord (litt leireholdig) og 5 cm finere jord oppe på det laget. Er disse forholdene gode nok når det er ren sandgrunn under? Hvilken gresstype skal jeg bruke når jeg bor nærmere fjellområder? Jeg ønsker en så fin plen som mulig.
Svar: Det høres ut til at jordgrunnlaget er bra såfremt leirjorden er oppspedd med sand og torv. Husk at røttene går mellom 7-10 cm ned i jorden og at de må ha forhold som de kan puste i samt trekke opp vann.
Etter at plenen er rullet ut, er det viktig at du valser over området - noe som sørger for at gressrøttene får god kontakt med underlaget.
Husk å være nøye med vanning. Plenen bør holdes jevnt fuktig, og i starten er det derfor best å vanne ofte og lite, fremfor sjelden og mye. I tørt varmt vær bør det vannes formiddag, samt ettermiddag.
Hvis du plasserer ut på plenen, f eks. en "fryseboks til syltetøy e.l.", som har like stor åpning som bunnflate, kan du merke av 1,5 cm opp fra bunnen på denne og stoppe vanningen når vannmengden har nådd merket.
La plenen slippe store belastninger de første ukene etter legging. Du kan klippe første gang etter ca. 20 dager, men da ikke lavere klippehøyde enn 3,5 cm. Gjødsle jorden innen du legger plenen. All gjødsling skal stoppe etter St. Hans (senest månedsskiftet juni/juli)
Hva gjør jeg med ugress?
Har latt en del ugress komme opp fra hagen, før plenen er sådd. Skal ha mer matjord på toppen. Bør jeg fjerne alt ugress før jeg legger på ny jord?
Svar: Aller helst bør du fjerne ugresset eller spraye med ugressfjerner innen du legger på ny jord. Har ugresset først fått etablert seg godt, er det vanskelig å bli kvitt det senere.
Leire
Vi har akkurat fått på jord i hagen og den består for det meste av leire. Jeg skal gå i gang med å så plen og lurer på hva jeg bør gjøre i forkant for å få best mulig resultat. Det er ca 800 kvm og jeg har kjøpt inn 160 kg med kalk og 40 kg gjødsel. Er det andre ting jeg bør gjøre?
Svar: Leire er en type jord som holder veldig godt på vann. For å unngå at vannet hoper seg opp, og at du får vanngroper der gresset "drukner", vil jeg anbefale deg å arbeide inn en relativt stor mengde med torv og i tillegg litt sand eller grus. Dette vil sørge for at vann blir drenert dypere ned i jorden og ikke danner sure forhold for gresset og plantene dine. Vær ellers veldig forsiktig med å kalke, da kalk gjør næringen i jorden mindre tilgjengelig for gress og andre planter.
Ønsker plen på steintomt
Har en tomt som består av sprengstein uten jord. Her skal det plantes litt trær og busker. Ønsker at plantene skal gli inn i terrenget (dete er vest i Norge). Hvor store hull må en grave for å plante furutrær? Jeg ønser en maks høyde på 8 meter? Hvor mye jord bør en ha på steinen for å kunne anlegge en plen? Og til slutt om du har noen tips til hvordan å flytte trær fra skog og inn i hage?
Svar:Vedrørende gress: Det er nok ikke bare å fylle på jord på sprengstein. Bakken vil alltid være i bevegelse og av den grunn vil påfylt jord sakte men sikkert forsvinne ned i steingrunnen. Jeg vil anbefale deg å fjerne en del, legge duk og minimum 50 cm med jord innen du anlegger gressplen. For å ha busker bør du nok ha enda litt mer.
Vedrørende trær: Det skal godt gjøres å få store trær til å vokse i ”hull med jord” omgitt av sprengstein, så det tror jeg ikke du får til. Nå er jo furu relativt nøysomme og har høye røtter, så du kan jo forsøke å flytte noen fra andre deler av tomten, men da bør de være ganske små, slik at de får etablere seg tidlig. Forsøk å lage så like forhold som mulig til der de flyttes fra.
Å hente trær i naturen, for å ta de inn på tomten din er vel strengt tatt ulovlig, så vidt meg bekjent.
Kløver i plenen
Vi setter stor pris på å ha en grønn og fin plen. Plenen vår er så godt som uten løvetann, kjempeblader og annet ugress - med ett unntak, nemlig kløver. Vi har forsøkt å rive opp røttene med plenlufter, luke for hånd, samt bruk av ugressmiddel, men det kommar alltid tilbake.
Det ser ut til at det er etablert et omfattende rotnett som det er umulig å bli å få fjernet. Litt kløver i en plen gjør ikke så mye, men enkelte steder har det tatt helt overhånd. Er det mulig å bli kvitt kløver i en gressplen?
Svar: Du har helt rett i at kløveren har lange røtter, og på røttene sitter det små hvite kuler som er nitrogenfixerende. Dette gjør at de faktisk gir næring til gresset. Det var det positive med kløver, utover at det jo er litt fint også da.
Men jeg forstår at dere ønsker å bli kvitt det. Det eneste jeg kan forestille meg muligens kan ta kløver, er å bruke “Plenrens” effektivt om sommeren. Det kan strøs eller sprøytes på. Jeg er bare litt i tvil om det er “sterkt nok” for en godt kløvertilvokst plen. Alternativet vil være å frese opp alt, rense jorden og starte forfra – noe som jo er litt drastisk.
Når kan jeg så plen?
Jeg skal så ny plen i vår lille hage. Når kan man gjøre det? Ønsker å gjøre det så tidlig som mulig for å få brukt plenen litt før sommeren er over. Plenen er på ca 115 kvadratmeter. Hvor mye jord/ hvor tykt jordlag trenger man?
Svar: Du kan så plen i slutten av april/begynnelsen av mai, såfremt telen er gått. I starten vil det nok vokse litt tregt på grunn av mangel på varme om kveld/morgen. Hvis du kan klare å holde fuglene borte, skal du ha gode sjanser for at du får en fin plen i løpet av sommeren.
Siden gressrøttene er ca. 10 cm, ville jeg i alle fall fylt på ca. 20-30 cm jord. Husk å valse eller stampe til godt, slik at du unngår å få dumper i plenen. Lykke til!
Her kan du lese tidligere artikler om tuja, hekk, nyttehagen og utfordringer i hagen.
Les også: Slik får du flott plen