Strid om innleie av arbeidskraft
Arbeidsgiverne går sterkt imot regjeringens forslag om å gi fagforeninger rett til å saksøke bedrifter ved ulovlig innleie av arbeidskraft.
- Regjeringen kjøpt og betalt av LO
Fremskrittspartiet er ikke nådige i kritikken av regjeringens forslag om å gi fagforeninger rett til å saksøke bedrifter ved ulovlig innleie av arbeidskraft.
- Dette vil forskyve maktforholdet i tre-partsamarbeidet noe arbeidsministeren burde være opptatt av. Men her viser hun sitt sanne jeg, nemlig at regjeringen er kjøpt og betalt av LO. Regjeringen her er et rekrutteringsbyrå for å få flere medlemmer inn i LO-systemet, sier stortingsrepresentant Laila Marie Reiertsen (Frp) til Byggeindustrien.
Hun tror konsvekvensen er et mer konfliktfylt og fryktfremmende arbeidsliv.
- I tillegg vil man ikke lenger ha mulighet til å avgjøre om man vil være uorganisert og man får et dårligere personvern, sier hun.
Arbeidsdepartementet har foreslått at fagforeninger skal få kollektiv søksmålsrett mot virksomheter som leier inn arbeidstakere ulovlig. LO har lenge ivret for en slik ordning, og karakteriserer forslaget som et viktig skritt i kampen mot sosial dumping.
Arbeidsgiverorganisasjonene mener derimot forslaget gir fagforeningene altfor stor makt, en makt som de frykter kan bli misbrukt.
Kollektiv søksmålsrett for fagforeninger vil forrykke balansen mellom partene i arbeidslivet og være konfliktskapende, skriver NHO, Næringslivets Hovedorganisasjon, i en høringsuttalelse til regjeringens forslag.
Dersom fagforeningene gis et maktmiddel i form av søksmålsrett, er det fare for at det kan brukes som brekkstang for å fremme andre interesser, skriver NHO.
– LOs synsing
Bedriftsforbundet, som organiserer små og mellomstore bedrifter, advarer mot at trusselen om søksmål kan misbrukes til å presse fram tariffavtaler og bedre betingelser, og karakteriserer forslaget som en gavepakke til fagforeningene.
Bedriftsforbundet stiller også spørsmål ved behovet for slik søksmålsrett, og mener mye av Arbeidsdepartementets høringsnotat «ikke kan oppfattes som annet enn LOs subjektive synsing, ført i departementets penn og generelle vendinger».
Sårbare vikarer
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har blant annet begrunnet forslaget med at vikarer og innleide arbeidere ofte er i en sårbar situasjon, som gjør det vanskelig å gå til søksmål på egen hånd. Med kollektiv søksmålsrett får de fagforeningen i ryggen.
Men flere av arbeidsgiverorganisasjonene, blant dem Spekter, KS og Virke, mener forslaget om kollektiv søksmålsrett strider mot retten til å være uorganisert, den såkalte negative organisasjonsfriheten.
Personvern
Kommunesektorens organisasjon KS viser til at forslaget åpner for at fagforeningene kan gå til sak uten at den innleide arbeidstakerens samtykke. Det er også et betenkelig inngrep i den innleide arbeidstakerens personvern, skriver KS i sin høringsuttalelse.
Arbeidsgiverforeningen Spekter mener hensynet til personvern og den negative organisasjonsfriheten settes til side i regjeringens forslag.
Både NHO og KS reagerer også mot at fagforeninger med søksmålsrett skal få en kontrollfunksjon eller tilsynsoppgave overfor arbeidsgiver eller innleievirksomhet. Dette er med på å forrykke balansen i arbeidslivet og i den enkelte virksomhet, skriver KS.